Przepis na sos słodko kwaśny z cukinii krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Cukinię pokrój w dużą kostkę.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój drobniej.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kawałki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Do garnka dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy, paprykę słodką oraz pieprz i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut.

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj warzywa na gładki sos. Słoiki napełnij sosem i zakręć.

Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj 15 minut.

Postaw do góry dnem, aż słoiki ostygną.

Sos słodko kwaśny z cukinii podany w słoiku, który znajduje się na drewnianym blacie.
Sos słodko kwaśny z cukinii
Koszt przygotowania dania
23.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
82 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
49

Sos słodko kwaśny z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie słodko kwaśnym z cukinii

Sos słodko kwaśny z cukinii to świetna propozycja na domowy pyszny dodatek do mięsa lub pizzy. Przepis na sos słodko kwaśny z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pomidory, papryka, cebula, ocet jabłkowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i cukier oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić sos słodko kwaśny z cukinii? Cukinię pokrój w dużą kostkę. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój drobniej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Do garnka dodaj sól, cukier, paprykę słodką, ocet jabłkowy oraz pieprz i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj warzywa na gładki sos. Słoiki napełnij sosem i zakręć. Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj 15 minut. Wyjmij i sprawdź czy słoiki się zamknęły. Postaw do góry dnem aż słoiki ostygną.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując pomysł na pyszny sos idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Sos możesz pasteryzować na zimę. Dobry sos z papryki i pomidorów to doskonały sos do pizzy. Jeśli nie chcesz używać cukru do słodzenia sosu użyj ananasa świeżego, nada on dla sosu słodyczy.

Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
37.40 kcal
82.28 kcal
Białko
1.03 g
2.27 g

Węglowodany w sosie słodko kwaśnym z cukinii

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
8.71 g
19.15 g
Węglowodany przyswajalne
7.37 g
16.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
2.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
0.26 g
0.56 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.34 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.22 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.19 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos słodko kwaśny z cukinii

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
43.80 µg (mcg)
96.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
36.62 mg
80.57 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
1.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.14 mg
Niacyna
0.52 mg
1.13 mg
Foliany
24.84 µg (mcg)
54.65 µg (mcg)
Beta karoten
462.76 µg (mcg)
1018.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos słodko kwaśny z cukinii

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
5.68 mg
12.50 mg
Potas
217.44 mg
478.37 mg
Wapń
13.52 mg
29.74 mg
Fosfor
29.84 mg
65.65 mg
Magnez
13.40 mg
29.48 mg
Żelazo
0.32 mg
0.71 mg
Cynk
0.24 mg
0.53 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu słodko kwaśnego z cukinii 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie słodko kwaśnym z cukinii

Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos słodko kwaśny z cukinii

Cena przygotowania sosu słodko kwaśnego z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
4 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Pomidor
500 g
3 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na sos słodko kwaśny z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób