Sos słodko kwaśny z cukinii
- Cukinia 4 małe sztuki (1000 g)
- Cebula 4 duże sztuki (400 g)
- Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
- Pomidor 3 duże sztuki (500 g)
- Cukier pół szklanki (100 g)
- Ocet jabłkowy pół szklanki (125 ml)
Przepis na sos słodko kwaśny z cukinii krok po kroku
Cukinię pokrój w dużą kostkę.
Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój drobniej.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kawałki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Do garnka dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy, paprykę słodką oraz pieprz i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut.
Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj warzywa na gładki sos. Słoiki napełnij sosem i zakręć.
Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj 15 minut.
Postaw do góry dnem, aż słoiki ostygną.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Cukinia kiszona
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia po meksykańsku
-
Leczo z cukinii na zimę
-
Przetwory z cukinii
Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego z cukinii
Sos słodko kwaśny z cukinii to świetna propozycja na domowy pyszny dodatek do mięsa lub pizzy. Przepis na sos słodko kwaśny z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pomidory, papryka, cebula, ocet jabłkowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i cukier oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić sos słodko kwaśny z cukinii? Cukinię pokrój w dużą kostkę. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój drobniej. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Do garnka dodaj sól, cukier, paprykę słodką, ocet jabłkowy oraz pieprz i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj warzywa na gładki sos. Słoiki napełnij sosem i zakręć. Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości, gotuj 15 minut. Wyjmij i sprawdź czy słoiki się zamknęły. Postaw do góry dnem aż słoiki ostygną.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Podsumowując pomysł na pyszny sos idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Sos możesz pasteryzować na zimę. Dobry sos z papryki i pomidorów to doskonały sos do pizzy. Jeśli nie chcesz używać cukru do słodzenia sosu użyj ananasa świeżego, nada on dla sosu słodyczy.
Alergeny w sosie słodko kwaśnym z cukinii
Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego z cukinii
Sos słodko kwaśny z cukinii to doskonała alternatywa dla gotowych sosów ze sklepu. Sos nie zawiera konserwantów. Ma też mniejszą ilość cukru niż gotowe sosy.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.