Przepis na cukinię faszerowaną warzywami krok po kroku
- Cukinia 400 g 2 średnie sztuki
- Ryż brązowy 100 g woreczek
- Marchewka 200 g 2 średnie sztuki
- Cebula 70 g 1 średnia sztuka
- Pomidory w puszce 300 g
- Papryka czerwona 150 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 30 ml
- Ser Mozzarella 150 g
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką wyjmij pestki z miąższem.
Przygotuj farsz: ugotuj ryż. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, marchew i paprykę. Dodaj ugotowany ryż i pomidory z puszki. Dopraw do smaku. Duś jeszcze około 5 minut. Całość dokładnie wymieszaj.
Przekrojone cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, nałóż do nich farsz, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Po tym czasie odkryj naczynie, posyp cukinie startym serem mozzarella i zapiekaj odkryte jeszcze przez 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinii
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia po meksykańsku
-
Cukinia z kurkumą
-
Kiszony kabaczek
-
Przetwory z cukinii

(liczba kalorii)
Cukinia faszerowana warzywami - cechy przepisu
Więcej o Cukinii faszerowanej warzywami
Cukinia faszerowana warzywami jest przepisem, który można zastosować w diecie wegetariańskiej. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad bogaty w wiele składników odżywczych i zdrowotnych. Będzie dobrą alternatywą, aby ograniczyć spożycie mięsa na rzecz warzyw oraz nabiału.
Zapiekana cukinia z warzywami nie jest trudna w przygotowaniu. Pieczona cukinia jest nadziewana warzywami i serem a jej przyrządzenie zajmie około godziny. Dodatkowo, aby wzbogacić przepisy na cukinię z piekarnika w energię, dodajemy do farszu ugotowany ryż. Będzie sprzyjało to zwiększeniu gęstości energetycznej pożywienia i dłuższemu uczuciu sytości po posiłku. Produktami niezbędnymi do przygotowania tego dania jest cukinia, ryż brązowy, marchew, cebula, pomidor, papryka, olej, ser mozzarella oraz przyprawy.
Ryż jest doskonałym źródłem energii oraz witamin i składników mineralnych. W 100 gramach tego produktu znajdziemy około 380 kcal. Zawiera on witaminy z grupy B oraz witaminę E, sód, potas, żelazo, mangan i cynk. Ryż zawiera również niezbędne w prewencji wielu chorób antyoksydanty. Spożywanie tego produktu zmniejsza podatność na infekcje, obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów.
Cebula poprzez zawartość potasu posiada właściwości moczopędne oraz zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Poprawia również trawienie i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie cebuli zapobiega pojawieniu się cukrzycy i jej rozwoju u osób, które znajdują się w grupie ryzyka (dzieje się tak dzięki zawartości glukokininy - hormonu roślinnego). Surowa cebula może obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego może być stosowana przez diabetyków.
Podsumowując cukinia nadziewana z dodatkiem ryżu zapiekana z serem mozzarella będzie dobrym rozwiązaniem na pyszny obiad. Mogą po nią sięgać osoby na diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie wegańskiej po drobnej modyfikacji (usunięcie sera mozzarella z przepisu) również mogą wykonać tą propozycję na obiad.
Wartości odżywcze Cukinii faszerowanej warzywami
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w cukinii faszerowanej warzywami
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na cukinię faszerowaną warzywami
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na cukinię faszerowaną warzywami
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Cukinii faszerowanej warzywami
Lista alergenów dla Cukinii faszerowanej warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella