Przepis na cukinię faszerowaną warzywami krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 400 g 2 średnie sztuki
  • Ryż brązowy 100 g woreczek
  • Marchewka 200 g 2 średnie sztuki
  • Cebula 70 g 1 średnia sztuka
  • pomidory w puszce 300 g
  • Papryka czerwona 150 g 1 sztuka
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Ser Mozzarella 150 g
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką wyjmij pestki z miąższem.

Przygotuj farsz: ugotuj ryż. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, marchew i paprykę. Dodaj ugotowany ryż i pomidory z puszki. Dopraw do smaku. Duś jeszcze około 5 minut. Całość dokładnie wymieszaj.

Przekrojone cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, nałóż do nich farsz, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Po tym czasie odkryj naczynie, posyp cukinie startym serem mozzarella i zapiekaj odkryte jeszcze przez 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.

Na desce umieszczona jest cukinia faszerowana warzywami, na jej wierzchu znajduje się przypieczony ser. Na drugim planie umieszczono kawałek surowej cukinii
Cukinia faszerowana warzywami
Koszt przygotowania dania
14.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Cukinia faszerowana warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Cukinii faszerowanej warzywami

Cukinia faszerowana warzywami jest przepisem, który można zastosować w diecie wegetariańskiej. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad bogaty w wiele składników odżywczych i zdrowotnych. Będzie dobrą alternatywą, aby ograniczyć spożycie mięsa na rzecz warzyw oraz nabiału.

Zapiekana cukinia z warzywami nie jest trudna w przygotowaniu. Pieczona cukinia jest nadziewana warzywami i serem a jej przyrządzenie zajmie około godziny. Dodatkowo, aby wzbogacić przepisy na cukinię z piekarnika w energię, dodajemy do farszu ugotowany ryż. Będzie sprzyjało to zwiększeniu gęstości energetycznej pożywienia i dłuższemu uczuciu sytości po posiłku. Produktami niezbędnymi do przygotowania tego dania jest cukinia, ryż brązowy, marchew, cebula, pomidor, papryka, olej, ser mozzarella oraz przyprawy.

Ryż jest doskonałym źródłem energii oraz witamin i składników mineralnych. W 100 gramach tego produktu znajdziemy około 380 kcal. Zawiera on witaminy z grupy B oraz witaminę E, sód, potas, żelazo, mangan i cynk. Ryż zawiera również niezbędne w prewencji wielu chorób antyoksydanty. Spożywanie tego produktu zmniejsza podatność na infekcje, obniża poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów.

Cebula poprzez zawartość potasu posiada właściwości moczopędne oraz zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Poprawia również trawienie i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie cebuli zapobiega pojawieniu się cukrzycy i jej rozwoju u osób, które znajdują się w grupie ryzyka (dzieje się tak dzięki zawartości glukokininy - hormonu roślinnego). Surowa cebula może obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego może być stosowana przez diabetyków.

Podsumowując cukinia nadziewana z dodatkiem ryżu zapiekana z serem mozzarella będzie dobrym rozwiązaniem na pyszny obiad. Mogą po nią sięgać osoby na diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie wegańskiej po drobnej modyfikacji (usunięcie sera mozzarella z przepisu) również mogą wykonać tą propozycję na obiad.

Wartości odżywcze Cukinii faszerowanej warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (350g)
Energia (kalorie)
100.11 kcal
350.37 kcal
Białko
3.91 g
13.68 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cukinii faszerowanej warzywami

Na 100g
Na porcję (350g)
Węglowodany
10.81 g
37.84 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.16 g
32.05 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
5.79 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser mozzarella.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (350g)
Tłuszcz
4.93 g
17.27 g
Tłuszcze nasycone
1.93 g
6.75 g
Tłuszcze nienasycone
3.01 g
10.52 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
7.71 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
2.81 g

Witaminy w przepisie na cukinię faszerowaną warzywami

Na 100g
Na porcję (350g)
Witamina B6
0.17 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.01 mg
3.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.99 µg (mcg)
69.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1425.66 µg (mcg)
4989.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż brązowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię faszerowaną warzywami

Na 100g
Na porcję (350g)
Sód
105.13 mg
367.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
236.76 mg
828.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
73.15 mg
256.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
84.52 mg
295.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.07 mg
77.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
2.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.67 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Cukinii faszerowanej warzywami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Cukinii faszerowanej warzywami

Lista alergenów dla Cukinii faszerowanej warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, suszone pomidory, bazylia.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania Cukinii faszerowanej warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Ryż brązowy
100 g
woreczek
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Marchewka
200 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser Mozzarella
150 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
35.80
Łączny koszt
14.29
Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób