Comber wieprzowy

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Comber wieprzowy podany na drewnianej desce do krojenia.
Comber wieprzowy
Comber wieprzowy to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso podawane z kością jest bardzo aromatyczne i świetnie prezentuje się na talerzu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
475 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Comber wieprzowy (1200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Masło klarowane (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, tymianek, czosnek, rozmaryn, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na comber wieprzowy krok po kroku

Comber pokrój na porcje.

Kości oczyść dokładnie.

Dopraw mięso pieprzem i solą.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Posiekaj drobno papryczkę chilli.

Koper i natkę pietruszki poszatkuj drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron.

Dodaj świeże zioła oraz tymianek i rozmaryn.

Wymieszaj całość i duś pod przykryciem przez 5-6 minut.

Wlej kremówkę i gotuj jeszcze 5 minut na dużym ogniu, aż sos odparuje.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw.

Jak oceniasz przepis na comber wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat combra wieprzowego

Comber wieprzowy to bardzo dobry pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na comber jest idealny na bardziej uroczyste kolacje oraz obiady. Podać go można w całości lub podzielić na porcje przed smażeniem. Przepis na comber wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber wieprzowy, cebula, czosnek, papryczka chilli, masło klarowane, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, śmietana kremówka.

Jak zrobić comber wieprzowy? Comber pokrój na porcje. Kości oczyść dokładnie. Dopraw mięso pieprzem i solą. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Koper i natkę pietruszki poszatkuj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron. Dodaj świeże zioła oraz tymianek i rozmaryn. Wymieszaj całość i duś pod przykryciem przez 5-6 minut. Wlej kremówkę i gotuj jeszcze 5 minut na dużym ogniu, aż sos odparuje. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu, staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy comber wieprzowy sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Smaczny comber podać można w wielu różnych wersjach smakowych. Smaczny comber podać można także w wersji z piekarnika. Mięso przed pieczeniem należy obsmażyć z obu stron. Przyprawy dodane do mięsa należy wybrać indywidualnie w zależności od swoich preferencji smakowych.

Alergeny w combrze wieprzowym

Lista alergenów dla combra wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze combra wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Comber wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Comber w sosie jest bardzo kruchy i świetnie pasuje podany z wieloma różnymi dodatkami. Danie zawiera także sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
211.14
475.06
Białko (g)
14.98
33.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
1.51
3.41
Węglowodany przyswajalne (g)
1.31
2.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
15.70
35.33
Tłuszcze nasycone (g)
11.64
26.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
9.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
7.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.25
122.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
36.65
82.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.89
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.98
80.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.56
10.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.28
5.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.21
18.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
40.81
91.81
Potas (mg)
259.85
584.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.89
46.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
149.47
336.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.72
39.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.35
3.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny combra wieprzowego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra wieprzowego

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber wieprzowy
1200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
47.00