Przepis na comber ciasto krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondel

Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku.

Pół szklanki masy odlej na polewę.

Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy.

Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj.

Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Comber ciasto podane na desce wyłożonej papierem do pieczenia.
Comber ciasto
Koszt przygotowania dania
16.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Comber ciasto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o combrze cieście

Comber ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z alkoholem. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, dlatego możemy podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ponczowy comber możemy przygotować z wieloma dodatkami, np. orzechami lub bakaliami. Przepis na ciasto comber jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna do pieczenia, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia, herbata czarna oraz rum. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto comber? Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku. Pół szklanki masy odlej na polewę. Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy. Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj. Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera również fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując prosty przepis na najlepsze ciasto comber świetnie sprawdzi się, gdy spodziewamy się gości. Łatwe w wykonaniu i dobre ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Jako dodatek do ciasta możemy wykorzystać orzechy oraz bakalie.

Wartości odżywcze combra ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
330.63 kcal
462.88 kcal
Białko
4.91 g
6.87 g

Węglowodany w combrze cieście

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
41.38 g
57.93 g
Węglowodany przyswajalne
40.59 g
56.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
1.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
15.98 g
22.37 g
Tłuszcze nasycone
4.14 g
5.80 g
Tłuszcze nienasycone
11.84 g
16.57 g
Cholesterol
43.07 mg
60.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na comber ciasto

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
162.21 µg (mcg)
227.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
153.26 µg (mcg)
214.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.23 mg
Niacyna
1.44 mg
2.02 mg
Foliany
37.21 µg (mcg)
52.10 µg (mcg)
Beta karoten
107.02 µg (mcg)
149.82 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na comber ciasto

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
150.24 mg
210.33 mg
Potas
113.99 mg
159.59 mg
Wapń
29.15 mg
40.81 mg
Fosfor
89.67 mg
125.54 mg
Magnez
20.08 mg
28.11 mg
Żelazo
1.72 mg
2.40 mg
Cynk
0.52 mg
0.73 mg
Miedź
0.13 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny combra ciasta 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze cieście

Lista alergenów dla combra ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania combra ciasta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Margaryna do pieczenia
250 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Rum
75 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 75 ml
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na comber ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób