Comber ciasto

Opublikowano: 21.06.2022 r., 17:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Comber ciasto podane na desce wyłożonej papierem do pieczenia.
Comber ciasto
Ciasto comber to doskonała propozycja na pyszny wypiek czekoladowy z dodatkiem ponczu na bazie herbaty oraz rumu. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
462 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Margaryna do pieczenia (250 g)
  • Cukier (350 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
  • Rum (75 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondel

Przepis na comber ciasto krok po kroku

Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku.

Pół szklanki masy odlej na polewę.

Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy.

Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj.

Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na comber ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat combra ciasta

Comber ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z alkoholem. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, dlatego możemy podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ponczowy comber możemy przygotować z wieloma dodatkami, np. orzechami lub bakaliami. Przepis na ciasto comber jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna do pieczenia, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia, herbata czarna oraz rum. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto comber? Margarynę, kakao, cztery łyżki wody oraz 300 g cukru rozpuść w rondelku. Pół szklanki masy odlej na polewę. Białka oddzielić od żółtek i ubij je przy pomocy miksera na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formą tekstową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z formy. Następnie pozostały cukier rozpuść w herbacie, dodaje rum i wymieszaj. Ciasto nasącz ponczem z herbaty i rumu, następnie polej je przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Kakao jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim witaminy takie jak witamina C, A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera również fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując prosty przepis na najlepsze ciasto comber świetnie sprawdzi się, gdy spodziewamy się gości. Łatwe w wykonaniu i dobre ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Jako dodatek do ciasta możemy wykorzystać orzechy oraz bakalie.

Alergeny w combrze cieście

Lista alergenów dla combra ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze combra ciasta

na 100g gotowej potrawy

Comber ciasto to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dość słodkie, dlatego zwróć uwagę na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
330.63
462.88
Białko (g)
4.91
6.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
41.38
57.93
Węglowodany przyswajalne (g)
40.59
56.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.98
22.37
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
11.84
16.57
Cholesterol (mg)
43.07
60.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
162.21
227.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.88
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
153.26
214.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.29
Ryboflawina (mg)
0.16
0.23
Niacyna (mg)
1.44
2.02
Foliany (µg (mcg))
37.21
52.10
Beta karoten (µg (mcg))
107.02
149.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
150.24
210.33
Potas (mg)
113.99
159.59
Wapń (mg)
29.15
40.81
Fosfor (mg)
89.67
125.54
Magnez (mg)
20.08
28.11
Żelazo (mg)
1.72
2.40
Cynk (mg)
0.52
0.73
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny combra ciasta 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania combra ciasta

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Margaryna do pieczenia
250 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Rum
75 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 75 ml
Koszt składników
80.50