Przepis na comber barani krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
  • Comber barani 1500 g
  • Masło 50 g ćwierć kostki
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.

Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce.

Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn.

Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 godziny.

Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Comber barani podany na desce do krojenia.
Comber barani
Koszt przygotowania dania
1.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
0

Comber barani - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o combrze baranim

Comber barani to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub potrawę, którą możemy podać na święta. Pyszny comber barani doskonale smakuje z dodatkiem sosów, np. grzybowego oraz gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Przepis na comber barani jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: comber barani, masło, sól, pieprz, rozmaryn oraz przyprawa do mięs.

Jak zrobić comber barani pieczony w piekarniku? Mięso oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie mięso natrzyj solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso pozostaw na około godzinę w lodówce. Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wrzuć do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz rozmaryn. Całość szczelnie zamknij i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso się zarumieniło. Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Baranina stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w niej spore ilości białka, witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso baranie jest dobrym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który uczestniczy w budowie białek. Lizyna nie jest syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Mięso baranie jest również dobrym źródłem witaminy z grupy B, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Podsumowując smaczny comber barani jest najlepszy bezpośrednio po przygotowaniu. Comber doskonale smakuje z dodatkiem różnych sosów. Świetnie sprawdzi się podane jako danie obiadowe dla całej rodziny lub jako potrawa na święta. Comber barani stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że jest ono bardziej soczyste.

Wartości odżywcze combra baraniego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny combra baraniego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w combrze baranim

Lista alergenów dla combra baraniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

W przepisie na comber barani nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • comber barani
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania combra baraniego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber barani
1500 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na comber barani
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób