Przepis na comber z jelenia krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, jałowiec
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, brytfanna

Przyprawy włóż do moździerza i rozgnieć je.

Mięso natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki na godzinę.

W brytfanie rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso i posiekaną w pióra cebulę.

Wstaw naczynie do piekarnika na 200 st. C na 15 minut. Podlewaj bulionem.

Następnie dodaj wino i koniak, piecz w niższej temperaturze przez 30 minut.

Do powstałego wywaru dodaj odrobinę mąki i wymieszaj, powstanie pyszny sos.

comber z jelenia
Comber z jelenia
Koszt przygotowania dania
47.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Comber z jelenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o comber z jelenia

Comber z jelenia to część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.

Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że comber z jelenia jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z jelenia, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka dziczyzny będziesz potrzebować dwie sztuki cebuli, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino i koniak, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak zrobić comber z jelenia?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino i koniak, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko nasza pyszna dziczyzna jest dobra i gotowa do spożycia.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak przyrządzić dziczyznę, przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę.

Będzie to dobry pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Wartości odżywcze comber z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
95.70 kcal
191.40 kcal
Białko
11.82 g
23.63 g

Węglowodany w comber z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.37 g
6.75 g
Węglowodany przyswajalne
3.09 g
6.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.25 g
2.50 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
1.36 g
Tłuszcze nienasycone
0.57 g
1.14 g
Tłuszcze jednonasycone
0.33 g
0.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
41.98 mg
83.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na comber z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
1.23 µg (mcg)
2.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.43 mg
Witamina B12
3.12 µg (mcg)
6.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.90 mg
3.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.51 mg
Niacyna
3.30 mg
6.61 mg
Foliany
7.98 µg (mcg)
15.97 µg (mcg)
Beta karoten
11.60 µg (mcg)
23.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na comber z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
57.23 mg
114.45 mg
Potas
198.58 mg
397.16 mg
Wapń
8.46 mg
16.91 mg
Fosfor
110.14 mg
220.27 mg
Magnez
15.44 mg
30.89 mg
Żelazo
1.86 mg
3.72 mg
Cynk
1.10 mg
2.21 mg
Miedź
0.14 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny comber z jelenia 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w comber z jelenia

Lista alergenów dla comber z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania comber z jelenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z jelenia
600 g
150.00
Za 3000,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino białe wytrawne
200 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Koniak
50 ml
1/4 szklanki
110.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.86
Za 50 ml
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
302.00
Jak oceniasz przepis na comber z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób