Comber wieprzowy
- Comber wieprzowy (1200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Masło klarowane (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na comber wieprzowy krok po kroku
Comber pokrój na porcje.
Kości oczyść dokładnie.
Dopraw mięso pieprzem i solą.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Posiekaj drobno papryczkę chilli.
Koper i natkę pietruszki poszatkuj drobno.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron.
Dodaj świeże zioła oraz tymianek i rozmaryn.
Wymieszaj całość i duś pod przykryciem przez 5-6 minut.
Wlej kremówkę i gotuj jeszcze 5 minut na dużym ogniu, aż sos odparuje.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw.
-
Potrawka z królika
-
Comber z królika
-
Comber z sarny
-
Comber z jelenia
-
Comber ciasto
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber barani
-
Comber z dzika
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber czekoladowy
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Comber
Więcej informacji na temat combra wieprzowego
Comber wieprzowy to bardzo dobry pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na comber jest idealny na bardziej uroczyste kolacje oraz obiady. Podać go można w całości lub podzielić na porcje przed smażeniem. Przepis na comber wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: comber wieprzowy, cebula, czosnek, papryczka chilli, masło klarowane, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, śmietana kremówka.
Jak zrobić comber wieprzowy? Comber pokrój na porcje. Kości oczyść dokładnie. Dopraw mięso pieprzem i solą. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Koper i natkę pietruszki poszatkuj drobno. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron. Dodaj świeże zioła oraz tymianek i rozmaryn. Wymieszaj całość i duś pod przykryciem przez 5-6 minut. Wlej kremówkę i gotuj jeszcze 5 minut na dużym ogniu, aż sos odparuje. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem pieczonych warzyw.
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu, staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując prosty przepis na najlepszy comber wieprzowy sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Smaczny comber podać można w wielu różnych wersjach smakowych. Smaczny comber podać można także w wersji z piekarnika. Mięso przed pieczeniem należy obsmażyć z obu stron. Przyprawy dodane do mięsa należy wybrać indywidualnie w zależności od swoich preferencji smakowych.
Alergeny w combrze wieprzowym
Lista alergenów dla combra wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze combra wieprzowego
Comber wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Comber w sosie jest bardzo kruchy i świetnie pasuje podany z wieloma różnymi dodatkami. Danie zawiera także sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.