Ciasto z samych żółtek
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (125 g)
- Mleko 3,2% (75 ml)
- Cukier (50 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
Przepis na ciasto z samych żółtek krok po kroku
Formę na keks wysmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż powstanie puszysta i jasna masa. Delikatnie wlej mleko i miksuj 2 minuty.
Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat ciasta z samych żółtek
Ciasto z samych żółtek to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostego gotowania. To ciasto jest szybkie i proste.
Przepis na ciasto z samych żółtek sprawdzi się, gdy masz niewiele czasu i zaległe żółtka w lodówce. Ile razy zdarza się tak, że wykorzystujemy białka do bezy, a potem żółtka zostają bez pomysłu na ich wykorzystanie. W takim razie warto zapisać ten przepis, by mieć go pod ręką w kryzysowych sytuacjach. Pozwoli Ci przygotować całe ciasto na samych żółtkach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z samych żółtek, by było szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Przygotujesz cały placek bez białek. Może się wydawać, że przygotowanie takiego ciasta jest niezwykle trudne. Tak naprawdę niczym nie różni się od stworzenia klasycznego placka z dodatkiem całych jaj. W tej opcji nie musisz jednak używać białek. Do stworzenia tego wypieku nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko odrobiny cierpliwości. Przyda się również piekarnik i mikser. Czas pieczenia tego ciasta może być różny dla różnych urządzeń, dlatego tak ważne jest, by go indywidualnie dostosować. Możesz to zrobić, sprawdzając ciasto patyczkiem w trakcie pieczenia. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Ten przepis jest tylko bazowym. Możesz go jednak dowolnie urozmaicać. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem ulubionych owoców. Wystarczy tylko, że dodasz je do masy przed pieczeniem. Możesz też do masy dodać kakao, by uzyskać ciasto czekoladowe. Do ciasta najlepiej nadaje się mąką pszenna, która doskonale się łączy i skleja, dzięki czemu placek zawsze wychodzi. Najlepiej sięgnij po tę o niższym typie. To odpowiednia opcja do słodkich wypieków. Możesz zastanawiać się, czy potrzeba specjalnych jajek, by to ciasto wyszło. Odpowiedź brzmi: nie! Wystarczą klasyczne ze sklepu, czy supermarketu. Jeśli szczególnie zależy Ci na zdrowiu, możesz też sięgnąć po te ekologiczne, jednak nie jest to konieczne dla powodzenia tego wypieku.
Alergeny w cieście z samych żółtek
Lista alergenów dla ciasta z samych żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta z samych żółtek
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(51g)
Węglowodany
(51g)
Tłuszcze
(51g)
Witaminy
(51g)
Składniki mineralne
(51g)
-
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.