Ciasto z samych żółtek

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne ciasto z żółtek
Ciasto z samych żółtek
Ciasto z samych żółtek to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostego gotowania. To ciasto jest szybkie i proste.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
147 kcal
Kcal w porcji
51 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (125 g)
  • Mleko 3,2% (75 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka

Przepis na ciasto z samych żółtek krok po kroku

Formę na keks wysmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż powstanie puszysta i jasna masa. Delikatnie wlej mleko i miksuj 2 minuty.

Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z samych żółtek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z samych żółtek

Ciasto z samych żółtek to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostego gotowania. To ciasto jest szybkie i proste.

Przepis na ciasto z samych żółtek sprawdzi się, gdy masz niewiele czasu i zaległe żółtka w lodówce. Ile razy zdarza się tak, że wykorzystujemy białka do bezy, a potem żółtka zostają bez pomysłu na ich wykorzystanie. W takim razie warto zapisać ten przepis, by mieć go pod ręką w kryzysowych sytuacjach. Pozwoli Ci przygotować całe ciasto na samych żółtkach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z samych żółtek, by było szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Przygotujesz cały placek bez białek. Może się wydawać, że przygotowanie takiego ciasta jest niezwykle trudne. Tak naprawdę niczym nie różni się od stworzenia klasycznego placka z dodatkiem całych jaj. W tej opcji nie musisz jednak używać białek. Do stworzenia tego wypieku nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko odrobiny cierpliwości. Przyda się również piekarnik i mikser. Czas pieczenia tego ciasta może być różny dla różnych urządzeń, dlatego tak ważne jest, by go indywidualnie dostosować. Możesz to zrobić, sprawdzając ciasto patyczkiem w trakcie pieczenia. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Ten przepis jest tylko bazowym. Możesz go jednak dowolnie urozmaicać. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem ulubionych owoców. Wystarczy tylko, że dodasz je do masy przed pieczeniem. Możesz też do masy dodać kakao, by uzyskać ciasto czekoladowe. Do ciasta najlepiej nadaje się mąką pszenna, która doskonale się łączy i skleja, dzięki czemu placek zawsze wychodzi. Najlepiej sięgnij po tę o niższym typie. To odpowiednia opcja do słodkich wypieków. Możesz zastanawiać się, czy potrzeba specjalnych jajek, by to ciasto wyszło. Odpowiedź brzmi: nie! Wystarczą klasyczne ze sklepu, czy supermarketu. Jeśli szczególnie zależy Ci na zdrowiu, możesz też sięgnąć po te ekologiczne, jednak nie jest to konieczne dla powodzenia tego wypieku.

Alergeny w cieście z samych żółtek

Lista alergenów dla ciasta z samych żółtek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta z samych żółtek

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(51g)
Energia (kcal)
288.67
147.22
Białko (g)
10.50
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(51g)
Węglowodany (g)
40.25
20.53
Węglowodany przyswajalne (g)
40.23
20.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(51g)
Tłuszcz (g)
9.73
4.96
Tłuszcze nasycone (g)
4.47
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
2.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(51g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.08
Tiamina (mg)
0.39
0.20
Ryboflawina (mg)
0.35
0.18
Niacyna (mg)
2.22
1.13
Foliany (µg (mcg))
96.56
49.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(51g)
Sód (mg)
25.29
12.90
Potas (mg)
242.15
123.49
Wapń (mg)
130.11
66.35
Fosfor (mg)
277.92
141.74
Magnez (mg)
16.35
8.34
Żelazo (mg)
2.84
1.45
Cynk (mg)
1.18
0.60
Miedź (mg)
0.09
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z samych żółtek 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z samych żółtek

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Mleko 3,2%
75 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
14.60