Ciasto z pianką
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (400 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Maliny - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto z pianką krok po kroku
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na sztywną pianę.
Dodawaj stopniowo po jednej łyżce cukru do piany, nadal ubijaj, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy jajecznej.
Delikatnie wlej masę biszkoptową do przygotowanej formy. Upiecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj cukier puder.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwie równe warstwy. Na dolnej warstwie rozprowadź warstwę bitej śmietany.
Dodaj drugą warstwę biszkoptu.
Na wierzchu i bokach ciasta rozprowadź pozostałą bitą śmietanę.
Udekoruj ciasto owocami.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta z pianką
Ciasto z pianką, znane również jako "ciasto aniołek" lub "biszkopt z bitą śmietaną", to lekkie, puszyste i niezwykle delikatne ciasto, które składa się z warstw biszkoptu i puszystej pianki. Ciasto jest bardzo efektowne dlatego idealnie sprawdzi się też jako placek na przyjęcie z rodziną lub znajomymi. Sam możesz zadecydować czy ciasto to będzie z pianką budyniową lub z galaretką i malinami. Każda z tych wersji będzie bardzo pyszna.
Podstawowym elementem tego ciasta jest biszkopt, który został wykonany z mąki pszennej. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
Zatem, jak zrobić ciasto z pianką?
Oddziel żółtka od białek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po jednej łyżce cukru do piany, nadal ubijaj, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wlej masę biszkoptową do przygotowanej formy.
Upiecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj cukier puder. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie równe warstwy.
Na dolnej warstwie rozprowadź warstwę bitej śmietany. Dodaj drugą warstwę biszkoptu. Na wierzchu i bokach ciasta rozprowadź pozostałą bitą śmietanę.
Udekoruj ciasto owocami.
Moje ciasto z pianką jest już dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na ciasto z pianką i przekonaj się jak smaczne jest to domowe ciasto.
Alergeny w cieście z pianką
Lista alergenów dla ciasta z pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z pianką
Dodatkowo możesz dodać szczyptę cynamonu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.