Ciasto z pianką

Opublikowano: 30.08.2023 r., 17:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto z delikatną pianką
Ciasto z pianką
Niezwykle puszyste i miękkie ciasto z pianką to idealne połączenie na wspólne popołudnie z rodziną lub ze znajomymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
125 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (400 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Maliny - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto z pianką krok po kroku

Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na sztywną pianę.

Dodawaj stopniowo po jednej łyżce cukru do piany, nadal ubijaj, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.

Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy jajecznej.

Delikatnie wlej masę biszkoptową do przygotowanej formy. Upiecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.

Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj cukier puder.

Ostudzony biszkopt przekrój na dwie równe warstwy. Na dolnej warstwie rozprowadź warstwę bitej śmietany.

Dodaj drugą warstwę biszkoptu.

Na wierzchu i bokach ciasta rozprowadź pozostałą bitą śmietanę.

Udekoruj ciasto owocami.

Jak oceniasz przepis na ciasto z pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z pianką

Ciasto z pianką, znane również jako "ciasto aniołek" lub "biszkopt z bitą śmietaną", to lekkie, puszyste i niezwykle delikatne ciasto, które składa się z warstw biszkoptu i puszystej pianki. Ciasto jest bardzo efektowne dlatego idealnie sprawdzi się też jako placek na przyjęcie z rodziną lub znajomymi. Sam możesz zadecydować czy ciasto to będzie z pianką budyniową lub z galaretką i malinami. Każda z tych wersji będzie bardzo pyszna.

Podstawowym elementem tego ciasta jest biszkopt, który został wykonany z mąki pszennej. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

Zatem, jak zrobić ciasto z pianką?

Oddziel żółtka od białek.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po jednej łyżce cukru do piany, nadal ubijaj, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wlej masę biszkoptową do przygotowanej formy.

Upiecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj cukier puder. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie równe warstwy.

Na dolnej warstwie rozprowadź warstwę bitej śmietany. Dodaj drugą warstwę biszkoptu. Na wierzchu i bokach ciasta rozprowadź pozostałą bitą śmietanę.

Udekoruj ciasto owocami.

Moje ciasto z pianką jest już dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na ciasto z pianką i przekonaj się jak smaczne jest to domowe ciasto.

Alergeny w cieście z pianką

Lista alergenów dla ciasta z pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z pianką

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz dodać szczyptę cynamonu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
251.50
125.75
Białko (g)
5.47
2.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
26.22
13.11
Węglowodany przyswajalne (g)
25.41
12.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
14.14
7.07
Tłuszcze nasycone (g)
12.88
6.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
0.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
31.73
15.87
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z pianką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z pianką

Koszt składników
28.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
125 g
1/2 szklanki
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 125 g
Koszt składników
28.10