Ciasto z białek z jabłkami

Opublikowano: 23.04.2023 r., 15:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z jabłkami i białkami
Ciasto z białek z jabłkami
Ciasto z białek z jabłkami idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie lub słodki deser w ciągu zabieganego dnia. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
201 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (250 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jabłko - 3 sztuki (180 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na ciasto z białek z jabłkami krok po kroku

Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru.

Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy.

Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty.

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj.

Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z białek z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z białek z jabłkami

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Ciasto z białek z jabłkami to sprawdzony pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z białek z jabłkami.

W moim przepisie wykorzystałam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić ciasto z białek z jabłkami?

Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru. Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy. Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj. Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Nie dość, że placek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, to dodatkowo pyszny w smaku, będzie najlepszy dla wszystkich członków rodziny.

Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak dobry jest placek. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.

Alergeny w ciastem z białek z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z białek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z białek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
287.95
201.56
Białko (g)
5.54
3.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
40.50
28.35
Węglowodany przyswajalne (g)
40.09
28.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
11.89
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.02
Tłuszcze nienasycone (g)
10.44
7.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.63
24.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
33.21
23.25
Potas (mg)
138.69
97.08
Wapń (mg)
41.57
29.10
Fosfor (mg)
76.88
53.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.51
8.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
0.96
Cynk (mg)
0.31
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z białek z jabłkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z białek z jabłkami

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jabłko
180 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
22.10