Ciasto z białek z jabłkami
- Białko jajka (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jabłko - 3 sztuki (180 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na ciasto z białek z jabłkami krok po kroku
Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru.
Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy.
Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty.
Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj.
Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z białek z jabłkami
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Ciasto z białek z jabłkami to sprawdzony pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z białek z jabłkami.
W moim przepisie wykorzystałam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić ciasto z białek z jabłkami?
Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru. Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy. Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj. Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Nie dość, że placek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, to dodatkowo pyszny w smaku, będzie najlepszy dla wszystkich członków rodziny.
Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak dobry jest placek. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.
Alergeny w ciastem z białek z jabłkami
Lista alergenów dla ciasta z białek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z białek z jabłkami
W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.