Przepis na ciasto z białek z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska

Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru.

Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy.

Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty.

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj.

Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

ciasto z białek z jabłkami
Ciasto z białek z jabłkami
Koszt przygotowania dania
8.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto z białek z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciastem z białek z jabłkami

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Ciasto z białek z jabłkami to sprawdzony pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z białek z jabłkami.

W moim przepisie wykorzystałam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić ciasto z białek z jabłkami?

Białka wbij do miski i ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru. Do ubitych białek dodaj mleko i delikatnie wlewaj olej rzepakowy. Delikatnie wymieszaj, a następnie wsyp suche produkty. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce, dodaj owoce do masy i całość delikatnie wymieszaj. Wlej masę ciasta i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Nie dość, że placek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, to dodatkowo pyszny w smaku, będzie najlepszy dla wszystkich członków rodziny.

Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak dobry jest placek. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.

Wartości odżywcze ciasta z białek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
287.95 kcal
201.56 kcal
Białko
5.54 g
3.88 g

Węglowodany w ciastem z białek z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
40.50 g
28.35 g
Węglowodany przyswajalne
40.09 g
28.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
11.89 g
8.32 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
1.02 g
Tłuszcze nienasycone
10.44 g
7.30 g

Witaminy w przepisie na ciasto z białek z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.57 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.63 µg (mcg)
24.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z białek z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
33.21 mg
23.25 mg
Potas
138.69 mg
97.08 mg
Wapń
41.57 mg
29.10 mg
Fosfor
76.88 mg
53.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.51 mg
8.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
0.96 mg
Cynk
0.31 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z białek z jabłkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastem z białek z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z białek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta z białek z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jabłko
180 g
3 sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
22.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z białek z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99.5% osób