Ciasto ucierane z wiśniami

Opublikowano: 09.05.2022 r., 10:52 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto ucierane z wiśniami
Ciasto ucierane z wiśniami
Ciasto ucierane z wiśniami to świetny pomysł na pyszny, letni podwieczorek lub deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
387 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2-3 duże szklanki (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 13 łyżek (130 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Wiśnie (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto ucierane z wiśniami krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 stopni, masło wyjmij z lodówki, aż się ociepli.

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę (350 g), proszek do pieczenia i ksylitol (100 g). Wymieszaj.

Masło (200 g) pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Ucieraj mikserem.

Powstałą masę wyłóż do blachy wyłożonej papierem.

Na wierzchu ułóż wiśnie.

W misce umieść pozostałe masło, mąkę i ksylitol i wyrabiaj między palcami do uzyskania kruszonki.

Posyp ciasto.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z wiśniami

Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Możesz je podawać na wiele różnych okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto ucierane z wiśniami jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wyszukane i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol, jajka oraz proszek do pieczenia. Nie może zabraknąć również wiśni – możesz wykorzystać świeże, sezonowe owoce, jak również mrożone. Dobrze sprawdzą się również wiśnie ze słoika, pamiętaj jednak, że na ogół mają one duży dodatek cukru. Przepis na ciasto ucierane z wiśniami jest naprawdę proste, dlatego bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, nie potrzebujesz też żadnego zaawansowanego sprzętu, ani godzin spędzonych w kuchni. Samo przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż 20-30 minut, dodatkowo należy doliczyć tylko czas pieczenia, podczas którego możesz już spokojnie zając się innymi sprawami. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również jak najbardziej zdrowe, warto zamienić cukier na ksylitol, dzięki czemu będzie ono mniej kaloryczne i będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać niesłodzone wiśnie. Ciasto ucierane z wiśniami, świetnie sprawdza się jako letnie ciasto, na przykład do grilla, jednak dzięki możliwości wykorzystania również owoców mrożonych, śmiało możesz przygotowywać je bez względu na sezon.

Alergeny w cieście ucieranym z wiśniami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru przez ksylitol ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny oraz kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
277.06
387.88
Białko (g)
6.49
9.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.88
44.63
Węglowodany przyswajalne (g)
31.39
43.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.64
21.89
Tłuszcze nasycone (g)
10.22
14.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
7.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.55
6.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.00
144.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
160.92
225.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.01
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.77
195.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.30
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
2.62
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.43
70.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
254.79
356.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
29.87
41.82
Potas (mg)
180.59
252.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.49
73.48
Fosfor (mg)
122.44
171.41
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.85
20.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
2.71
Cynk (mg)
0.56
0.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z wiśniami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z wiśniami

Koszt składników
47.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2-3 duże szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
130 g
13 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Wiśnie
450 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 450 g
Koszt składników
47.60