Ciasto ptasie mleczko kolorowe

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ciasto ptasie mleczko
Ciasto ptasie mleczko kolorowe
Ciasto kolorowe ptasie mleczko to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
334 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Galaretka - o smaku cytrynowym (75 g)
  • Galaretka - o smaku wiśniowym (75 g)
  • Galaretka - o smaku agrestowym (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (900 g)
  • Herbatniki (75 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, miseczki, lodówka, forma do pieczenia 24x28 cm

Przepis na ciasto ptasie mleczko kolorowe krok po kroku

Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 200 ml wrzącej wody. Galaretki pozostaw do wystudzenia.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę herbatników.

300 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę cytrynową.

Piankę cytrynową przelej na herbatniki i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

300 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę wiśniową.

Piankę wiśniową przelej na piankę cytrynową i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę agrestową.

Piankę agrestową przelej na wierzch ciasta i wstaw o lodówki na noc.

Ciasto podziel na kawałki i podawaj schłodzone.

Jak oceniasz przepis na ciasto ptasie mleczko kolorowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta ptasiego mleczka kolorowego

Ciasto ptasie mleczko kolorowe doskonała propozycja na smaczne ciasto bez pieczenia. Warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na kolorowe ciasto ptasie mleczko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: galaretka cytrynowa, galaretka wiśniowa, galaretka agrestowa, śmietanka 30% oraz herbatniki.

A jak zrobić kolorowe ciasto ptasie mleczko? Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 200 ml wrzącej wody. Galaretki pozostaw do wystudzenia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę herbatników. 300 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową przelej na herbatniki i pozostaw do zastygnięcia w lodówce. 300 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową przelej na piankę cytrynową i pozostaw do zastygnięcia w lodówce. Pozostałą śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając masę, wlej do niej cienkim strumieniem przestudzoną galaretkę agrestową. Piankę agrestową przelej na wierzch ciasta i wstaw o lodówki na noc.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.

Podsumowując: szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ptasie mleczko świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Najlepsze ptasie mleczko podaje się dobrze schłodzone. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście ptasim mleczku kolorowym

Lista alergenów dla ciasta ptasiego mleczka kolorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta ptasiego mleczka kolorowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ptasie mleczko kolorowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
318.69
334.62
Białko (g)
4.48
4.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
21.96
23.06
Węglowodany przyswajalne (g)
21.76
22.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
23.46
24.64
Tłuszcze nasycone (g)
22.80
23.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
0.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
85.27
89.54
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ptasiego mleczka kolorowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ptasiego mleczka kolorowego

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
o smaku cytrynowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku wiśniowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku agrestowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
900 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
13.50
Za 900 g
Herbatniki
75 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Koszt składników
21.90