Ciasteczka bananowo owsiane
- Płatki owsiane - 1 szklanka (160 g)
- Jajko (1 szt.)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasteczka bananowo owsiane krok po kroku
Banan obierz ze skóry włóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca.
Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj.
Następnie wsyp płatki owsiane ponownie całość wymieszaj.
Dodaj cukier i wcześniej rozpuszczone masło.
Uformuj ciastka i przełóż je na blachę do pieczenia.
Piecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasteczek bananowo owsianych
Nie ma nic lepszego niż domowe zdrowe łakocie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasteczka bananowo owsiane i dowiedz się jak zrobić łakocie z płatkami owsianymi.
Polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Nasze dzisiejsze ciasteczka bananowo owsiane powstaną z dosłownie kilku składników.
Zaopatrz się w takie składniki jak: płatki owsiane jajko banan mąka przed nad cukier oraz masło.
Zatem, jak zrobić ciasteczka bananowo owsiane?
Banan obierz ze skóry włóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp płatki owsiane ponownie całość wymieszaj. Dodaj cukier i wcześniej rozpuszczone masło. Uformuj ciastka i przełóż je na blachę do pieczenia. Piecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze ciasteczka będą dobre do spożycia i smaczne w smaku. Koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Będzie to idealny pomysł na zdrowe łakocie dla całej rodziny.
Alergeny w ciasteczkach bananowo owsianych
Lista alergenów dla ciasteczek bananowo owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek bananowo owsianych
Przed upieczeniem ciastek możesz położyć na nie kawałki gorzkiej czekolady.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.