Chrupiące ogórki konserwowe
- Ogórek (1000 g)
- Ocet spirytusowy (200 ml)
- Cukier (100 g)
- Koperek (65 g)
- Sól (35 g)
Przepis na chrupiące ogórki konserwowe krok po kroku
Do garnka wlej 8 szklanek wody.
Ogórki ułóż w słoikach dość ciasno. Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i 2 łodygi kopru.
Po zagotowaniu dodaj do niej cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dodaj sól i ponownie zagotuj. Do zalewy dodaj ocet.
Każdy słoik zalej ostudzoną zalewą i dobrze zakręć.
Pasteryzuj słoiki 10 minut.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat chrupiących ogórków konserwowych
Chrupiące ogórki konserwowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smakowite.
Przepis na chrupiące ogórki konserwowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzyw w occie. Najważniejszym punktem ich przygotowania jest oczywiście zalewa do ogórków konserwowych. Ogórki, choć łatwe w przygotowaniu, dzięki swojemu świetnemu smakowi cieszą się dużą popularnością i będą świetnym wyborem dla wielu osób. Ich aromat i smak odmieni każde, nawet najbanalniejsze dnie i uczyni z niego przepyszną i ciekawą potrawę. Te ogórki są również niskokaloryczne, z czego ucieszą się osoby na diecie redukcyjnej. Są także lepszą alternatywą dla tych ze sklepu ze względu na mniejszą zawartość soli i cukru. To na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikli, którzy nie mogą ich spożywać ze względu na ograniczenia dietetyczne. Te ogórki idealnie sprawdzą się na zimę, można je przełożyć do słoików i trzymać w spiżarni. Warto wtedy zrobić dość sporo porcji, gdyż są tak pyszne, że szybko znikają ze słoika, więc lepiej od razu się na to przygotować. Po otwarciu słoika ogórki powinny stać w lodówce.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące ogórki konserwowe, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ogórki tak przygotowane doskonale sprawdzą się na zimę do słoików. Jeśli kochasz domowe przetwory, ale nie wiesz, jak się robi ogórki konserwowe, to jest to opcja doskonała dla Ciebie. Przepis jest prosty, więc pozwala Ci krok po kroku stworzyć ten pyszny dodatek. Ogórki doskonale sprawdzą się na kanapkach, czy jako dodatek do sałatek. Warto też wybrać do konserwowania odpowiednie ogórki. Dobrze, by nie były zbyt duże, by nie zajmowały zbyt dużo miejsca w słoiku, gdyż to sprawi, że potrzeba będzie znacznie więcej słoików, a w jednym zmieści się niewielka liczba warzyw. Nie powinny być również zbyt miękkie, gdyż pod wpływem konserwowania staną się jeszcze miększe i nie będą zbyt smaczne. Najlepiej wybierać te, które są dość małe i bardzo twarde, takie ogórki będą idealnie jędrne i smaczne po konserwowaniu.
Alergeny w chrupiących ogórkach konserwowych
Lista alergenów dla chrupiących ogórków konserwowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze chrupiących ogórków konserwowych
To opcja, która jest zdrowa, jednak może nie być odpowiednia dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.