Chłodnik na maślance

Opublikowano: 25.02.2022 r., 13:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski chłodnik z buraków
Chłodnik na maślance
Chłodnik na maślance idealny na ciepłe dni, poznaj mój szybki i łatwy przepis. Przekonaj się sam jaki jest pyszny w smaku i przygotuj go dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 30 min
115 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Botwina - 1 pęczek (200 g)
  • Ogórek - 3 sztuki (300 g)
  • Rzodkiewka - 1 pęczek (100 g)
  • Koperek - 1 pęczek (30 g)
  • Maślanka 2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, lodówka

Przepis na chłodnik na maślance krok po kroku

Botwinkę dokładnie myjemy, a następnie oczyszczamy.

Ugotuj buraki w garnku z wodą i pozostaw do ostygnięcia.

Ogórki obierz ze skóry i pokrój w plastry lub zetrzyj na tarce.

Wymieszaj ze startą rzodkiewką, dodaj pokrojone buraczki.

Całość zalej maślanką i jogurtem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Chłodnik zostaw na kilka godzin w lodówce.

Jak oceniasz przepis na chłodnik na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat chłodnika na maślance

Chłodnik na maślance to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik na maślance, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować rzodkiewki, koperek, botwinkę, maślankę i jogurt grecki.

W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić chłodnik na maślance?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj botwinkę i ugotuj buraki w garnku do miękkości. Zostaw je do wystygnięcia, nie powinny być wcale ciepłe. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.

Możesz też zetrzeć ogórki na tarce razem z rzodkiewkami, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowane wcześniej buraki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Wlej jogurt i maślankę, dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.

Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, rzodkiewek, jogurtu, greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.

Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w chłodniku na maślance

Lista alergenów dla chłodnika na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze chłodnika na maślance

na 100g gotowej potrawy

Zamiast jogurtu greckiego pełnotłustego możesz użyć jogurtu naturalnego lub greckiego w wersji 0% tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
46.33
115.82
Białko (g)
3.28
8.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.50
13.74
Węglowodany przyswajalne (g)
5.05
12.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.38
3.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.53
1.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
1.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.20
Cholesterol (mg)
3.85
9.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
60.62
151.54
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.59
Witamina C (mg)
7.69
19.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.38
0.95
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.88
32.21
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.15
0.39
Niacyna (mg)
0.19
0.47
Foliany (µg (mcg))
11.09
27.72
Beta karoten (µg (mcg))
481.22
1203.06
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
86.12
215.29
Potas (mg)
205.56
513.91
Wapń (mg)
95.51
238.77
Fosfor (mg)
65.06
162.66
Magnez (mg)
21.99
54.97
Żelazo (mg)
0.46
1.15
Cynk (mg)
0.28
0.71
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika na maślance 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika na maślance

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
200 g
1 pęczek
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Ogórek
300 g
3 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Rzodkiewka
100 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Maślanka 2%
750 ml
3 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 3
3.41
Za 750 ml
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Koszt składników
22.10