Przepis na chlebek naan krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 300 g 2 szklanki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 80 ml 2 pełne łyżki
  • drożdże suche 7 g 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jogurt, drożdże i odrobinę soli, a także cukru. Do całości wlej 150ml ciepłej wody i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie wyrób ciasto, by było gładkie i jednolite.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie odrywaj z całości mniejsze kawałki i formuj z nich płaskie placki.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej gotowe placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Chlebek naan podany w koszyczku z ziołami i cytryną.
chlebek naan
Koszt przygotowania dania
3.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Chlebek naan - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebku naan

Chlebek naan to jeden z najbardziej znanych elementów kuchni indyjskiej, który zalazł swoje miejsce nie tylko w towarzystwie orientalnych potraw. To pieczywo świetnie sprawdza się jako towarzysz również typowo polskich potraw. Świetnie sprawdzi się z pysznymi zupami, sałatkami, a nawet posmarowany masłem. W Indiach towarzyszy wszystkim dostępnym potrawom i jest alternatywą dla zwykłego chleba. To pieczywo jest tak popularne, że bywa zjadane na śniadanie z masłem w towarzystwie warzyw. Nic dziwnego, chlebek naan odznacza się fantastycznym smakiem, oryginalnym wyglądem i fakturą. Świetnie sprawdza się w każdym towarzystwie, słodkim, jak i słonym. To pieczywo niezwykle delikatne i bardzo puszyste.

Przepis na chlebek naan jest bardzo prosty i można go zrobić niezwykle szybko. Dzięki czemu całość zajmuje mało czasu, więc może być przygotowywana niezwykle często, tak jak w indyjskiej kuchni, gdzie gospodynie domowe przygotowują świeże pieczywo każdego dnia, czasami nawet kilka razy w ciągu doby, do różnych posiłków.

Pieczywo naan charakteryzuje się swoją lekkością i ogromną puszystością. Podpieczone w piekarniku chlebki wyglądają prawie jak chmurki. Ten chleb jest również niezwykle sycący. Bardzo często zastępuje on ryż czy ziemniaki, gdyż jedzony razem z zupą czy sosem syci naprawdę na długo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chlebek naan, który będzie niezwykle pyszny, pożywny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniały dodatek, który z łatwością zastąpi zwykły chleb. To alternatywa dla wszystkich osób, które uwielbiają nowinki kulinarne, zwłaszcza z różnych zakątków świata.

W tym przepisie przedstawiony jest sposób na chlebek naan z piekarnika, jednak można go również zrobić na patelni. Opcja na patelni jest szybsza i lepiej sprawdzi się przy mniejszej ilości chlebków.

Ten domowy indyjski chleb odmieni każde, nawet najnudniejsze danie w coś znacznie lepszego i pyszniejszego. W tym przepisie sprawdzą się zarówno świeże drożdże, jak i te suszone, obie wychodzą odpowiednio puszyste i wyrośnięte.

Wartości odżywcze chlebka naan

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (67g)
Energia (kalorie)
320.29 kcal
214.59 kcal
Białko
13.27 g
8.89 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w chlebku naan

Na 100g
Na porcję (67g)
Węglowodany
55.73 g
37.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
55.22 g
37.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (67g)
Tłuszcz
5.14 g
3.45 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
1.30 g

Składniki mineralne w przepisie na chlebek naan

Na 100g
Na porcję (67g)
Sód
10.56 mg
7.08 mg
Potas
111.44 mg
74.67 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
37.03 mg
24.81 mg
Żelazo
4.21 mg
2.82 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka naan 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku naan

Lista alergenów dla chlebka naan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cukier.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania chlebka naan

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
80 ml
2 pełne łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.98
Za 80 ml
drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
26.70
Łączny koszt
3.98
Jak oceniasz przepis na chlebek naan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób