Chlebek naan
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (300 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 pełne łyżki (80 ml)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na chlebek naan krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jogurt, drożdże i odrobinę soli, a także cukru. Do całości wlej 150ml ciepłej wody i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie wyrób ciasto, by było gładkie i jednolite.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie odrywaj z całości mniejsze kawałki i formuj z nich płaskie placki.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej gotowe placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Więcej informacji na temat chlebka naan
Chlebek naan to jeden z najbardziej znanych elementów kuchni indyjskiej, który zalazł swoje miejsce nie tylko w towarzystwie orientalnych potraw. To pieczywo świetnie sprawdza się jako towarzysz również typowo polskich potraw. Świetnie sprawdzi się z pysznymi zupami, sałatkami, a nawet posmarowany masłem. W Indiach towarzyszy wszystkim dostępnym potrawom i jest alternatywą dla zwykłego chleba. To pieczywo jest tak popularne, że bywa zjadane na śniadanie z masłem w towarzystwie warzyw. Nic dziwnego, chlebek naan odznacza się fantastycznym smakiem, oryginalnym wyglądem i fakturą. Świetnie sprawdza się w każdym towarzystwie, słodkim, jak i słonym. To pieczywo niezwykle delikatne i bardzo puszyste.
Przepis na chlebek naan jest bardzo prosty i można go zrobić niezwykle szybko. Dzięki czemu całość zajmuje mało czasu, więc może być przygotowywana niezwykle często, tak jak w indyjskiej kuchni, gdzie gospodynie domowe przygotowują świeże pieczywo każdego dnia, czasami nawet kilka razy w ciągu doby, do różnych posiłków.
Pieczywo naan charakteryzuje się swoją lekkością i ogromną puszystością. Podpieczone w piekarniku chlebki wyglądają prawie jak chmurki. Ten chleb jest również niezwykle sycący. Bardzo często zastępuje on ryż czy ziemniaki, gdyż jedzony razem z zupą czy sosem syci naprawdę na długo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chlebek naan, który będzie niezwykle pyszny, pożywny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniały dodatek, który z łatwością zastąpi zwykły chleb. To alternatywa dla wszystkich osób, które uwielbiają nowinki kulinarne, zwłaszcza z różnych zakątków świata.
W tym przepisie przedstawiony jest sposób na chlebek naan z piekarnika, jednak można go również zrobić na patelni. Opcja na patelni jest szybsza i lepiej sprawdzi się przy mniejszej ilości chlebków.
Ten domowy indyjski chleb odmieni każde, nawet najnudniejsze danie w coś znacznie lepszego i pyszniejszego. W tym przepisie sprawdzą się zarówno świeże drożdże, jak i te suszone, obie wychodzą odpowiednio puszyste i wyrośnięte.
Alergeny w chlebku naan
Lista alergenów dla chlebka naan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze chlebka naan
To zdrowa opcja, jednak warto użyć do jej przygotowania mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(67g)
Węglowodany
(67g)
Tłuszcze
(67g)
Witaminy
(67g)
Składniki mineralne
(67g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.