Chleb z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy chleb dyniowy na desce
Chleb z dyni
Chleb z dyni to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Ten chlebek jest smaczny, prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle zdrowy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
240 kcal
Kcal w porcji
99 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Puree z dyni (150 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (450 g)
  • Woda gazowana (200 ml)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Cukier trzcinowy (3 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Pestki dyni (30 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska metalowa

Przepis na chleb z dyni krok po kroku

Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i wodą. Odstaw na 15 minut.

Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli, oliwę, jogurt i partiami dodawaj puree. Dodaj drożdże wymieszane z wodą. Wsyp pestki z dyni. Całość wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami.

Ciasto odstaw na 45 minut.

Z ciasta uformuj bochenek i odstaw na 25 minut.

Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat chleba z dyni

Chleb z dyni to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Ten chlebek jest smaczny, prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle zdrowy.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb z dyni, by był smaczny, ale również szybki i prosty, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Przepis na chleb z dyni to doskonały sposób na włączenie do swojego menu większej ilości tego smacznego warzywa. Dowiesz się z niego jak zrobić chleb z dyni, by był smaczny i puszysty. Chleb dyniowy jest dobrą alternatywą dla tego tradycyjnego. Pięknie prezentuje się z pestkami dyni. W dodatku wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w każdym większym sklepie. Nie wiesz, w jakiej temperaturze piec chleb w piekarniku? Najlepiej nie sięgać po zbyt wysoką, gdyż wypiek może się spalić. Chleb na drożdżach wystarczy piec w 180 do 190 stopni. Chlebek możesz zjadać zarówno na słodko, jak i słono. Doskonale smakuje z pieczonym pasztetem warzywnym, ale również z dodatkiem masła orzechowego i bakalii. Koniecznie wypróbuj go też z kremem czekoladowym. To zdrowa opcja, która będzie dobrym wyborem na zbilansowanej diecie.

Alergeny w chlebie z dyni

Lista alergenów dla chleba z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze chleba z dyni

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kcal)
243.01
240.58
Białko (g)
7.87
7.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany (g)
35.38
35.02
Węglowodany przyswajalne (g)
33.73
33.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz (g)
7.80
7.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
6.00
5.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.42
4.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
1.57
Cholesterol (mg)
0.91
0.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina A (µg (mcg))
65.41
64.75
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.27
1.25
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
0.95
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.66
1.65
Tiamina (mg)
0.49
0.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.05
4.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
110.34
109.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
464.50
459.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód (mg)
26.22
25.96
Potas (mg)
132.67
131.34
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.59
25.33
Fosfor (mg)
92.80
91.87
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.88
30.57
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
2.40
Cynk (mg)
0.75
0.74
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z dyni 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z dyni

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
150 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 150 g
Mąka pszenna typ 750
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cukier trzcinowy
3 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 3 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Koszt składników
48.70