Chleb z dyni
- Puree z dyni (150 g)
- Mąka pszenna typ 750 (450 g)
- Woda gazowana (200 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Cukier trzcinowy (3 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Pestki dyni (30 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
Przepis na chleb z dyni krok po kroku
Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i wodą. Odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli, oliwę, jogurt i partiami dodawaj puree. Dodaj drożdże wymieszane z wodą. Wsyp pestki z dyni. Całość wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami.
Ciasto odstaw na 45 minut.
Z ciasta uformuj bochenek i odstaw na 25 minut.
Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 45-50 minut.
Więcej informacji na temat chleba z dyni
Chleb z dyni to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Ten chlebek jest smaczny, prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle zdrowy.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb z dyni, by był smaczny, ale również szybki i prosty, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.
Przepis na chleb z dyni to doskonały sposób na włączenie do swojego menu większej ilości tego smacznego warzywa. Dowiesz się z niego jak zrobić chleb z dyni, by był smaczny i puszysty. Chleb dyniowy jest dobrą alternatywą dla tego tradycyjnego. Pięknie prezentuje się z pestkami dyni. W dodatku wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz w każdym większym sklepie. Nie wiesz, w jakiej temperaturze piec chleb w piekarniku? Najlepiej nie sięgać po zbyt wysoką, gdyż wypiek może się spalić. Chleb na drożdżach wystarczy piec w 180 do 190 stopni. Chlebek możesz zjadać zarówno na słodko, jak i słono. Doskonale smakuje z pieczonym pasztetem warzywnym, ale również z dodatkiem masła orzechowego i bakalii. Koniecznie wypróbuj go też z kremem czekoladowym. To zdrowa opcja, która będzie dobrym wyborem na zbilansowanej diecie.
Alergeny w chlebie z dyni
Lista alergenów dla chleba z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze chleba z dyni
To opcja, która jest zdrowa, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(99g)
Węglowodany
(99g)
Tłuszcze
(99g)
Witaminy
(99g)
Składniki mineralne
(99g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.