Przepis na chleb razowy krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka keksowa, młynek

Drożdże wymieszaj z 300 ml letniej wody i 3 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Zmiel siemię lniane i wymieszaj z mąką, płatkami i łyżeczką soli.

Dodaj do miski z mąką zaczyn i dokładnie wyrób ciasto.

Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Blachę do pieczenia posyp mąką.

Wyrośnięte ciasto wymieszaj ze słonecznikiem, ponownie zagnieć, włóż do blachy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Wyrośnięte ciasto piecz 40-50 minut w 200 stopniach C.

Pokrojony chleb razowy na drewnianym stole. Obok znajdują się kłosy i ziarna pszenicy.
chleb razowy
Koszt przygotowania dania
3.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
217 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Chleb razowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie razowym

Sprawdzasz składy chlebów?

Jeżeli tak, to pewnie wiesz, że ciężko trafić na taki, który ma dobry skład, szczególnie jeżeli chcemy, żeby był pełnoziarnisty. Pewnie znasz też powiedzenie, że jak chcesz, żeby coś było zrobione porządnie, to musisz zrobić to samodzielnie. Dlatego przychodzę do ciebie z przepisem na domowy chleb razowy. Jest to bardzo dobry i prosty przepis. Do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej typu 1850, drożdży, mielonego siemienia lnianego, wody, soli i ulubionych nasion i pestek. Ja używam takich, jakie akurat mam w mieszkaniu. Ze względu na to, że przepis na chleb razowy jest zrobiony na drożdżach, to zaczynamy od zaczynu. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Resztę mąki, sól i siemię lniane wsypujemy do miski. Najlepiej siemię mielić bezpośrednio przed dodaniem do chleba. Można do tego użyć, chociażby zwykłego młynka do pieprzu. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, mieszamy go z mąką i solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Powstałe ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 30 minutach dodajemy pozostałe składniki i ponownie wyrabiamy. Teraz nasze ciasto na chleb z mąki razowej przekładamy do formy i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik. Już prawie kończymy część o tym, jak zrobić chleb razowy, ostatni krok to pieczenie.

Chleb z mąki razowej będzie miał niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, jak i u osób z chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ jednym z elementów diety przeciwzapalnej jest właśnie wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb oczywiście nie jest tylko dla osób chorych, zdrowe osoby też mogą, a nawet powinny wybierać produkty pełnoziarniste, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu dostarczamy więcej błonnika pokarmowego, zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi, co dla osób zdrowych także jest ważne.

Wypróbuj ten szybki i sprawdzony przepis na chleb razowy.

Wartości odżywcze chleba razowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - chleb razowy kcal
Białko
15.20 g
8.51 g

Węglowodany w chlebie razowym

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
60.85 g
34.07 g
Węglowodany przyswajalne
50.26 g
28.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
10.59 g
5.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
10.28 g
5.76 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
1.92 g
Tłuszcze nienasycone
5.94 g
3.32 g
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chleb razowy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina B6
0.38 mg
0.21 mg
Tiamina
0.71 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.12 mg
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna
5.39 mg
3.02 mg
Foliany
98.97 µg (mcg)
55.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb razowy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
5.61 mg
3.14 mg
Potas
427.53 mg
239.42 mg
Wapń
49.93 mg
27.96 mg
Fosfor
407.05 mg
227.95 mg
Magnez
160.57 mg
89.92 mg
Żelazo
4.12 mg
2.31 mg
Cynk
3.90 mg
2.18 mg
Miedź
0.57 mg
0.32 mg
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Mangan
3.12 mg
1.75 mg
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba razowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie razowym

Lista alergenów dla chleba razowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Płatki owsiane

Cena przygotowania chleba razowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
300 g
2,66 (2 i 2/3) szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Siemię lniane (całe)
12 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 12 g
Nasiona słonecznika
60 g
lub inne dowolne nasiona i pestki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Płatki owsiane
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na chleb razowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób