Chleb razowy
- Mąka pszenna typ 1850 - 2,66 (2 i 2/3) szklanki (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Siemię lniane (całe) (12 g)
- Nasiona słonecznika - lub inne dowolne nasiona i pestki (60 g)
- Płatki owsiane (100 g)
Przepis na chleb razowy krok po kroku
Drożdże wymieszaj z 300 ml letniej wody i 3 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Zmiel siemię lniane i wymieszaj z mąką, płatkami i łyżeczką soli.
Dodaj do miski z mąką zaczyn i dokładnie wyrób ciasto.
Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Blachę do pieczenia posyp mąką.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj ze słonecznikiem, ponownie zagnieć, włóż do blachy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Wyrośnięte ciasto piecz 40-50 minut w 200 stopniach C.
Więcej informacji na temat chleba razowego
Sprawdzasz składy chlebów?
Jeżeli tak, to pewnie wiesz, że ciężko trafić na taki, który ma dobry skład, szczególnie jeżeli chcemy, żeby był pełnoziarnisty. Pewnie znasz też powiedzenie, że jak chcesz, żeby coś było zrobione porządnie, to musisz zrobić to samodzielnie. Dlatego przychodzę do ciebie z przepisem na domowy chleb razowy. Jest to bardzo dobry i prosty przepis. Do jego przygotowania użyjemy mąki pszennej typu 1850, drożdży, mielonego siemienia lnianego, wody, soli i ulubionych nasion i pestek. Ja używam takich, jakie akurat mam w mieszkaniu. Ze względu na to, że przepis na chleb razowy jest zrobiony na drożdżach, to zaczynamy od zaczynu. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Resztę mąki, sól i siemię lniane wsypujemy do miski. Najlepiej siemię mielić bezpośrednio przed dodaniem do chleba. Można do tego użyć, chociażby zwykłego młynka do pieprzu. Gdy zaczyn zacznie rosnąć, mieszamy go z mąką i solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Powstałe ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 30 minutach dodajemy pozostałe składniki i ponownie wyrabiamy. Teraz nasze ciasto na chleb z mąki razowej przekładamy do formy i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik. Już prawie kończymy część o tym, jak zrobić chleb razowy, ostatni krok to pieczenie.
Chleb z mąki razowej będzie miał niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, jak i u osób z chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ jednym z elementów diety przeciwzapalnej jest właśnie wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb oczywiście nie jest tylko dla osób chorych, zdrowe osoby też mogą, a nawet powinny wybierać produkty pełnoziarniste, o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu dostarczamy więcej błonnika pokarmowego, zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi, co dla osób zdrowych także jest ważne.
Wypróbuj ten szybki i sprawdzony przepis na chleb razowy.
Alergeny w chlebie razowym
Lista alergenów dla chleba razowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Płatki owsiane
Wartości odżywcze chleba razowego
Chleb razowy jest zdrowym pieczywem o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.