Chałka z rodzynkami

Opublikowano: 26.07.2022 r., 15:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chałka z rodzynkami, deser.
Chałka z rodzynkami
Chałka z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Jako dodatek do chałki możesz podać kawę, herbatę lub kakao. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
346 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mleko 3,2% - ciepłe (250 ml)
  • Cukier (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (32 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Rodzynki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chałkę z rodzynkami krok po kroku

Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki.

Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj.

Następnie do mąki dodaj dwa jajka, olej, zaczyn drożdżowy, rodzynki i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.

Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.

Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.

Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.

Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.

Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Po tym czasie chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na chałkę z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat chałki z rodzynkami

Chałka z rodzynkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszna domowa chałka doskonale smakuje z dodatkiem herbaty, kawy lub kakao. Sprawdzony przepis na chałkę z rodzynkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, mleko, cukier, mąka pszenna, jajka, cukier wanilinowy, olej rzepakowy, rodzynki oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić chałkę z rodzynkami? Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i składniki wymieszaj. Następnie do mąki dodaj dwa jajka, olej, zaczyn drożdżowy, rodzynki i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując najlepsza chałka z rodzynkami to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Smaczna i łatwa w przygotowaniu chałka z rodzynkami jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao, herbatę lub kawę. Chałka świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska, którą możesz zabrać ze sobą w podróż — wystarczy ją pokroić i dobrze zapakować.

Alergeny w chałce z rodzynkami

Lista alergenów dla chałki z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chałki z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Chałka z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Chałka stanowi dobre źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
288.66
346.40
Białko (g)
8.10
9.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
53.00
63.60
Węglowodany przyswajalne (g)
52.00
62.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.57
6.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
2.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
4.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.09
3.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.66
95.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
25.83
30.99
Potas (mg)
207.98
249.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.73
50.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.87
125.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.63
27.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.81
3.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
1.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chałki z rodzynkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałki z rodzynkami

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 3,2%
250 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier wanilinowy
32 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
28.20