Chałka z rodzynkami
- Drożdże świeże (25 g)
- Mleko 3,2% - ciepłe (250 ml)
- Cukier (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (32 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Rodzynki (150 g)
Przepis na chałkę z rodzynkami krok po kroku
Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki.
Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj.
Następnie do mąki dodaj dwa jajka, olej, zaczyn drożdżowy, rodzynki i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.
Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.
Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Po tym czasie chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat chałki z rodzynkami
Chałka z rodzynkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszna domowa chałka doskonale smakuje z dodatkiem herbaty, kawy lub kakao. Sprawdzony przepis na chałkę z rodzynkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, mleko, cukier, mąka pszenna, jajka, cukier wanilinowy, olej rzepakowy, rodzynki oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić chałkę z rodzynkami? Ciepłe mleko wymieszaj z dodatkiem drożdży, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i składniki wymieszaj. Następnie do mąki dodaj dwa jajka, olej, zaczyn drożdżowy, rodzynki i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm. Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.
Podsumowując najlepsza chałka z rodzynkami to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Smaczna i łatwa w przygotowaniu chałka z rodzynkami jest dobra do spożycia po wystygnięciu. Jako dodatek do chałki warto podać ciepłe kakao, herbatę lub kawę. Chałka świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska, którą możesz zabrać ze sobą w podróż — wystarczy ją pokroić i dobrze zapakować.
Alergeny w chałce z rodzynkami
Lista alergenów dla chałki z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chałki z rodzynkami
Chałka z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Chałka stanowi dobre źródło węglowodanów.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.