Carpaccio z polędwicy wołowej

Opublikowano: 08.03.2024 r., 18:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carpaccio wołowe z rukolą
Carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej to niezwykle elegancka, a przy tym bardzo smaczna przystawka. Idealnie sprawdza się na uroczyste przyjęcia, czy domowe imprezy.
Przygotowanie 15 min
303 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica wołowa (200 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Ser parmezan (15 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Rukola (20 g)
  • Musztarda francuska (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
obieraczka, zamrażarka

Przepis na carpaccio z polędwicy wołowej krok po kroku

Polędwicę schłodź w zamrażarce przez 20 minut, następnie wyjmij i zacznij kroić cienkie plastry.

Ułóż je na talerzu.

Obieraczką do warzyw zetnij plastry parmezanu.

Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny oraz musztardą.

Mięso polej sosem, posyp rukolą i tartym parmezanem.

Posyp płatkami soli i świeżym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z polędwicy wołowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z polędwicy wołowej

Carpaccio z polędwicy wołowej to niezwykle elegancka, a przy tym bardzo smaczna przystawka. Idealnie sprawdza się na uroczyste przyjęcia, czy domowe imprezy.

Przepis na carpaccio z polędwicy wołowej to doskonały pomysł na szybkie i pięknie się prezentuje mięsne danie. Najlepsze podane oczywiście na świeżo. Carpaccio robi się z polędwicy wołowej, która jest mięsem niezwykle smacznym. Carpaccio di manzo (czyli wołowe) to tradycyjna włoska przystawka. Występuje w formie bardzo cienkich plastrów surowego mięsa wołowego, które układa się na płasko na talerzu. Najczęściej dodaje się do niej podstawowe składniki, które spotkamy w kuchni włoskiej, czyli wiórki parmezanu, oliwę, świeżo zmielony czarny pieprz oraz szczyptę gruboziarnistej soli morskiej. Tradycyjnie dobrej jakości mięso kroi się na bardzo cienkie plasterki lub cienko rozbija i dekoracyjnie układa na talerzu. Całość polewana jest oliwą bądź sokiem z cytryny i serwowana z parmezanem lub sałatką.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z polędwicy wołowej, by było pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Mięso wołowe jest smaczne, dlatego nie potrzebuje dużej ilości dodatków. To przekąska, która robi ogromne wrażenie. Carpaccio wołowe to wspaniała przystawka, która doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.

Podobnie jak w tatarze do jego przyrządzenie używa się surowego mięsa. To sprawia, że dla wielu osób jest to potrawa nieco kontrowersyjna. Carpaccio wołowe jest jedną z tych przystawek, które rzadko trafiają na polskie stoły. A szkoda, bo to danie, które robi wrażenie na gościach, a przy tym jest niezwykle proste do przyrządzenia. Twórcą tego słynnego dania był Giuseppe Cipriani, który w 1931 roku założył słynny lokal Harry's Bar w Wenecji. Zaserwował je po raz pierwszy na otwarciu wystawy włoskiego malarza Vittore Carpaccio, jednego z głównych mistrzów szkoły weneckiej. Aby uhonorować malarza, swoją nową potrawę nazwał Carpaccio.

Alergeny w carpaccio z polędwicy wołowej

Lista alergenów dla carpaccio z polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze carpaccio z polędwicy wołowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
202.45
303.68
Białko (g)
15.07
22.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.19
1.79
Węglowodany przyswajalne (g)
0.71
1.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
15.13
22.69
Tłuszcze nasycone (g)
5.37
8.06
Tłuszcze nienasycone (g)
9.76
14.64
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.49
12.73
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
1.90
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.40
83.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
18.62
27.93
Witamina B6 (mg)
0.34
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.91
1.36
Witamina C (mg)
2.97
4.45
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina E (mg)
1.44
2.15
Retinol (µg (mcg))
10.05
15.07
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Ryboflawina (mg)
0.23
0.34
Niacyna (mg)
5.71
8.57
Foliany (µg (mcg))
17.07
25.60
Beta karoten (µg (mcg))
100.87
151.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
203.35
305.02
Potas (mg)
266.27
399.40
Wapń (mg)
82.63
123.95
Fosfor (mg)
186.90
280.35
Magnez (mg)
25.63
38.45
Żelazo (mg)
0.84
1.26
Cynk (mg)
1.92
2.89
Miedź (mg)
0.09
0.13
Mangan (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z polędwicy wołowej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z polędwicy wołowej

Koszt składników
94.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
200 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Ser parmezan
15 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 15 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Rukola
20 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Musztarda francuska
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
94.50