Carpaccio z buraka z kozim serem
- Buraki gotowane - 3 sztuki (300 g)
- Rukola - 1 garść (40 g)
- Ser kozi twardy - 2 plastry (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki (20 ml)
- Granat (100 g)
Przepis na carpaccio z buraka z kozim serem krok po kroku
Ocet wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek.
Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu.
Dodaj rukolę i pokruszony ser kozi.
Polej carpaccio przygotowanym dressingiem i posyp owocami granatu.
-
Carpaccio z buraków
-
Carpaccio z buraka z fetą
-
Sos do carpaccio z buraka
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
-
Carpaccio z buraka gotowanego
-
Klasyczne carpaccio
-
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
-
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
-
Carpaccio z buraka z mozzarellą
-
Carpaccio z buraka
Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z kozim serem
Carpaccio z buraka z kozim serem to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym.
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Nasz przepis na carpaccio z buraka z kozim serem powstanie dosłownie z kilku składników takich jak: buraki, rukola, owoce granatu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód i kozi ser.
Zatem, jak zrobić carpaccio z buraka z kozim serem?
W pierwszej kolejności ocet wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek. Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Dodaj rukolę i pokruszony ser kozi. Na końcu polej carpaccio przygotowanym dressingiem i posyp owocami granatu.
Nasz prosty przepis jest gotowy do spożycia, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się sam. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Carpaccio możesz na końcu udekorować posiekanymi orzechami włoskimi, są one źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są najlepszym źródłem kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).
Alergeny w carpaccio z buraka z kozim serem
Lista alergenów dla carpaccio z buraka z kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser kozi twardy
Wartości odżywcze carpaccio z buraka z kozim serem
W podobny sposób możesz przygotować carpaccio z dodatkiem sera feta.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.