Cantucci

Opublikowano: 04.08.2023 r., 12:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne włoskie ciastka cantucci
Cantucci
Cantucci to pyszne, kruche ciasteczka z migdałami. Wypieki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
255 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Migdały (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (110 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Masło (25 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, ściereczka, lodówka

Przepis na cantucci krok po kroku

Migdały zalej wrzącą wodą i obierz je ze skórki. Obrane migdały rozłóż na ściereczce i pozostaw do przestygnięcia.

Do miski wsyp mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pół łyżeczki olejku migdałowego. Dodaj również masło i wybij jajka.

Ze składników nowe miejsce zagnieść jednolite ciasto, dodaj migdały i ponownie wymieszaj.

Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałek o długości około 30 cm.

Wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.

Podpieczone ciasto pokój w ukośne kawałki o grubości około 2 cm.

Następnie ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez kolejne 10 minut.

Upieczone cantucci wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na cantucci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat cantucci

Cantucci to pyszne włoskie ciasteczka, które przygotowywane są z dodatkiem migdałów. Domowe ciasteczka cantucci pieczone są dwukrotnie, przez co są kruche i dość twarde – jednak mogą być przechowywane dłużej. Ciasteczka te stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska zabrana w podróż. Przepis na cantucci jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ale nie ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: migdały, mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, masło, jajka, sól, proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy.

A jak zrobić cantucci? Do miski wsyp mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pół łyżeczki olejku migdałowego. Dodaj również masło i wybij jajka. Ze składników nowe miejsce zagnieść jednolite ciasto, dodaj obrane migdały i ponownie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj wałek o długości około 30 cm. Wałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do delikatnego ostygnięcia. Podpieczone ciasto pokój w ukośne kawałki o grubości około 2 cm. Następnie ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kolejne 10 minut.

Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze. Witaminy obecne w migdałach zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować włoskie ciasteczka w domu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka cantucci świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cantucci

Lista alergenów dla cantucci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • olejek migdałowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cantucci

na 100g gotowej potrawy

Cantucci to pyszne ciasteczka migdałowe. Migdały wykorzystane do przygotowania wypieków stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
393.30
255.65
Białko (g)
12.34
8.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
51.55
33.51
Węglowodany przyswajalne (g)
48.72
31.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
16.65
10.82
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
11.89
7.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.51
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
2.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
72.76
47.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
25.57
16.62
Potas (mg)
238.58
155.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.62
51.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
189.91
123.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
76.92
50.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.24
2.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.33
0.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cantucci 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cantucci

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
150 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.25
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
32.10