Bułki czosnkowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (400 g)
- Drożdże suche - 1 saszetka (7 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanka (125 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na bułki czosnkowe krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, suche drożdże, łyżkę masła i dodaj lekko ciepłe mleko.
Całość wymieszaj i wyrabiaj mikserem, aż będzie jednolite i elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka kawałków i z każdego formuj w dłoniach bułki.
Bułki układaj na blaszce do pieczenia i odstaw na 30 min.
Masło wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wyrośnięte bułeczki lekko natnij na środku i w nacięciach układaj porcje czosnkowego masła.
Bułeczki czosnkowe piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułek czosnkowych
Bułki czosnkowe to zdecydowanie jedne z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Puszyste, delikatne pieczywo z masłem czosnkowym i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi. Bułeczki drożdżowe z czosnkiem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smak i zapach są poprostu rewelacyjne. Proste bułeczki czosnkowe z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami posmakują wszystkim i zadowolą nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Są tak pyszne i wspaniale pachnące, że znikają ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak upiec i jak zrobić bułki czosnkowe, które możesz wykorzystywać na wiele przeróżnych okazji, a efekt nigdy Cię nie zawiedzie. Niewątpliwą zaletą bułeczek czosnkowych jest to, że większość składników potrzebnych do ich przygotowania zapewne masz już w kuchni. potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, masło, mleko, czosnek, natka pietruszki, świeże i suszone zioła oraz oczywiście spora ilość świeżego czosnku. To ile czosnku dodasz do swoich czosnkowo-ziołowych a zależy od tego jakie smaki preferujesz na co dzień, jednak nie bój się eksperymentować z różnymi proporcjami! Najlepsze przyprawy do domowych bułeczek czosnkowych to zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek i/lub rozmaryn. Delikatne, pszenne, drożdżowe bułeczki czosnkowe z nadzieniem z masła czosnkowego i sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu, smakują poprostu wyśmienicie i nadadzą się na wiele okazji. Są niezwykle delikatne, maślane i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie podawaj je odrazu po wyjęciu z piekarnika, póki są jeszcze ciepłe - wtedy smakują najlepiej. Jeśli planujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne i uniwersalne przekąski, które posmakują wszystkim gościom, domowe bułki czosnkowe z ziołami idealnym pomysłem! Czytaj dalej i poznaj nasz super prosty i szybki przepis na tą wyjątkową przekąskę, która poprostu nie może się nie udać.
Alergeny w bułkach czosnkowych
Lista alergenów dla bułek czosnkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze bułek czosnkowych
Bułki czosnkowe mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych i częstych ilościach nie będą wskazane dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
masło,
czosnek,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.