Przepis na bułki czosnkowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, czosnek, mielony czosnek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, miska

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, suche drożdże, łyżkę masła i dodaj lekko ciepłe mleko.

Całość wymieszaj i wyrabiaj mikserem, aż będzie jednolite i elastyczne.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka kawałków i z każdego formuj w dłoniach bułki.

Bułki układaj na blaszce do pieczenia i odstaw na 30 min.

Masło wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wyrośnięte bułeczki lekko natnij na środku i w nacięciach układaj porcje czosnkowego masła.

Bułeczki czosnkowe piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.

bułki czosnkowe z serem
bułki czosnkowe
Koszt przygotowania dania
6.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Bułki czosnkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach czosnkowych

Bułki czosnkowe to zdecydowanie jedne z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Puszyste, delikatne pieczywo z masłem czosnkowym i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi. Bułeczki drożdżowe z czosnkiem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smak i zapach są poprostu rewelacyjne. Proste bułeczki czosnkowe z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami posmakują wszystkim i zadowolą nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Są tak pyszne i wspaniale pachnące, że znikają ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak upiec i jak zrobić bułki czosnkowe, które możesz wykorzystywać na wiele przeróżnych okazji, a efekt nigdy Cię nie zawiedzie. Niewątpliwą zaletą bułeczek czosnkowych jest to, że większość składników potrzebnych do ich przygotowania zapewne masz już w kuchni. potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, masło, mleko, czosnek, natka pietruszki, świeże i suszone zioła oraz oczywiście spora ilość świeżego czosnku. To ile czosnku dodasz do swoich czosnkowo-ziołowych a zależy od tego jakie smaki preferujesz na co dzień, jednak nie bój się eksperymentować z różnymi proporcjami! Najlepsze przyprawy do domowych bułeczek czosnkowych to zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek i/lub rozmaryn. Delikatne, pszenne, drożdżowe bułeczki czosnkowe z nadzieniem z masła czosnkowego i sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu, smakują poprostu wyśmienicie i nadadzą się na wiele okazji. Są niezwykle delikatne, maślane i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie podawaj je odrazu po wyjęciu z piekarnika, póki są jeszcze ciepłe - wtedy smakują najlepiej. Jeśli planujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne i uniwersalne przekąski, które posmakują wszystkim gościom, domowe bułki czosnkowe z ziołami idealnym pomysłem! Czytaj dalej i poznaj nasz super prosty i szybki przepis na tą wyjątkową przekąskę, która poprostu nie może się nie udać.

Wartości odżywcze bułek czosnkowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
349.44 kcal
419.33 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
10.05 g
12.06 g
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Węglowodany w bułkach czosnkowych

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
47.22 g
56.66 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.88 g
56.26 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
13.80 g
16.57 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.65 g
11.57 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bułki czosnkowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tiamina
0.71 mg
0.86 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.41 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Niacyna
4.47 mg
5.36 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Foliany
114.12 µg (mcg)
136.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułki czosnkowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
307.14 mg
368.57 mg
Potas
130.63 mg
156.76 mg
Wapń
43.84 mg
52.60 mg
Fosfor
109.02 mg
130.83 mg
Brak danych dla: cukier, sól.
czytaj dalej
Magnez
25.60 mg
30.72 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.45 mg
4.14 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.85 mg
1.02 mg
Miedź
0.13 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek czosnkowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach czosnkowych

Lista alergenów dla bułek czosnkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania bułek czosnkowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże suche
7 g
1 saszetka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na bułki czosnkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób