Bułki czosnkowe
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Puszyste, delikatne pieczywo z masłem czosnkowym i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2,5 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 saszetka)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Masło - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, czosnek, mielony czosnek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, suche drożdże, łyżkę masła i dodaj lekko ciepłe mleko.
- Całość wymieszaj i wyrabiaj mikserem, aż będzie jednolite i elastyczne.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 h.
- Wyrośnięte ciasto podziel na kilka kawałków i z każdego formuj w dłoniach bułki.
- Bułki układaj na blaszce do pieczenia i odstaw na 30 min.
- Masło wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wyrośnięte bułeczki lekko natnij na środku i w nacięciach układaj porcje czosnkowego masła.
- Bułeczki czosnkowe piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Bułki czosnkowe mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych i częstych ilościach nie będą wskazane dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.