Bułeczki orkiszowe

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orkiszowe bułeczki ze słonecznikiem
Bułeczki orkiszowe
Domowe bułeczki orkiszowe na to doskonała propozycja na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podczas śniadań czy kolacji.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
300 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka orkiszowa - pełnoziarnista (250 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Nasiona słonecznika (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na bułeczki orkiszowe krok po kroku

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do około 220 stopni C.

Mąkę, drożdże i po łyżeczce soli oraz cukru wymieszaj w misce.

Następnie dodaj pół szklanki wody i wyrabiaj ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników.

Uzyskane ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich bułeczki. Każdą z nich ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce.

Wierzch każdej bułki posyp ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut.

Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na bułeczki orkiszowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bułeczek orkiszowych

Domowe bułeczki orkiszowe na suchych drożdżach to doskonała propozycja na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podczas śniadań czy kolacji. Jest to doskonała podstawa pod pyszne kanapki z dodatkiem wędliny, serka, twarożku czy pasty oraz świeżych warzyw. Przepis na bułeczki orkiszowe jest bardzo posty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby samodzielnie upiec zdrowe bułki. Do wykonania bułeczek zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: mąkę orkiszową, drożdże instant, nasiona słonecznika, sól oraz cukier. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.

A więc jak wykonać te szybkie bułeczki z mąki orkiszowej? Wystarczy, że wszystkie składniki (poza nasionami słonecznika) dokładnie ze sobą połączysz i z gotowego ciasta uformujesz 4 bułeczki. Tak przygotowane ciasto na bułki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i posyp je nasionami słonecznika. Bułeczki piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Po tym czasie bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gotowe bułki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Podsumowując proste bułki orkiszowe z ziarnami słonecznika to doskonała propozycja na wypieki do śniadania czy kolacji. Doskonale smakują z wieloma dodatkami a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu - dlatego warto wypróbować tego przepisu w swojej kuchni. Posiadając produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania nie musisz martwić się o brak świeżego pieczywa w domu, ponieważ samodzielnie możesz je przygotować. Przepis jest na 4 sztuki bułek, dlatego nie musisz obawiać się, że pieczywo szybko stanie się czerstwe, ponieważ szybko je wykorzystasz do posiłków. Jest to wypiek, który możemy wykorzystać w diecie wegetariańskiej, wegańskiej, redukcyjnej, niskotłuszczowej czy bezmlecznej. Dodatkowo danie to dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Dodatek ziaren słonecznika wzbogaci wypieki w witaminę E, która wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu.

Alergeny w bułeczkach orkiszowych

Lista alergenów dla bułeczek orkiszowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze bułeczek orkiszowych

na 100g gotowej potrawy

Bułeczki orkiszowe to doskonały pomysł na własne wypieki do śniadania lub kolacji. Bułeczki te są proste w przygotowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
400.65
300.48
Białko (g)
18.10
13.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
63.69
47.77
Węglowodany przyswajalne (g)
50.71
38.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
12.98
9.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
9.90
7.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
2.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
3.10
2.32
Wapń (mg)
40.16
30.12
Żelazo (mg)
3.60
2.70
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek orkiszowych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek orkiszowych

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
250 g
pełnoziarnista
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Nasiona słonecznika
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
14.00