Bułeczki cebulowe

Opublikowano: 30.06.2021 r., 18:12 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki cebulowe na talerzu
Bułeczki cebulowe
Bułeczki cebulowe to delikatne, puszyste, drożdżowe pieczywo zrobione z dodatkiem podsmażonej cebulki, dzięki czemu mają one niepowtarzalny smak i aromat cebulki.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
331 kcal
Kcal w porcji
114 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Cukier (8 g)
  • Cebula - 3 sztuki (315 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, patelnia

Przepis na bułeczki cebulowe krok po kroku

W szklance ciepłej wody rozmieszaj drożdże cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Zaczyn dodaj do pozostałej mąki i 1 łyżeczki soli i dokładnie wyrób. W trakcie wyrabiania dolewaj stopniowo oliwę. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Cebule pokrój w kostkę i lekko podsmaż.

Do wyrośniętego ciasta dodaj cebulę i ponownie wyrób.

Z ciasta uformuj bułeczki i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Zostaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200 C i piecz w nim wyrośnięte bułeczki, przez około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na bułeczki cebulowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat bułeczek cebulowych

Cebula często była wykorzystywana przez nasze babcie w celach leczniczych. Nie bez powodu, ponieważ cebula, a dokładniej substancje w niej zawarte, wpływają pozytywnie na zdrowie. Do najważniejszych składników zawartych w cebuli możemy zaliczyć:

- Kwercetynę — jest przeciwutleniaczem i wykazuje wiele pozytywnych efektów, takich jak pomoc w zapobieganiu powstawania i rozwoju nowotworu.

- Związki siarki — są to substancje, które mogą działać bakteriobójczo, przeciwcukrzycowo i zapobiegać oraz pomagać w zwalczaniu nowotworu. Wpływają też pozytywnie na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, obniżając je. Jednym ze związków siarki jest allicyna.

- Witaminę C — jest jedną z witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

- Kwas foliowy — bierze udział w produkcji krwi i właściwym działaniu układu odpornościowego. Najczęściej kojarzy się z ciążą i słusznie, ponieważ może on zapobiegać rozwojowi wad wrodzonych układu nerwowego. Dlatego wszystkim kobietom w okresie rozrodczym zalecana jest suplementacja kwasem foliowym.

- Witaminę B6 - także bierze udział w produkcji krwi.

- Antocyjany, które możesz znaleźć w czerwonej cebuli – także działają jako przeciwutleniacze i odpowiadają za kolor czerwonej cebuli.

Cebula ma także działanie wzdymające, ponieważ zawiera dużo fruktanów, które mogą być źle tolerowane, na przykład przez niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego. Oczywiście nie każdy z tą jednostką chorobową, będzie źle reagował na cebulę, dlatego, jeżeli tylko dobrze się czujesz po cebuli, to zdecydowanie warto ją jeść. Takie bułeczki cebulowe wzbogacą w nią twoją dietę. Ten przepis na bułeczki cebulowe jest też dosyć prosty do wykonania. To jak zrobić bułeczki cebulowe może Cię trochę zaskoczyć, bo większość po tej nazwie ma na myśli cebularze. Na początek robi się je identycznie, ponieważ to też są drożdżowe bułeczki z cebulą. Natomiast w tym przypadku cebula nie znajduje się na wierzchu, lecz w środku. To czyni te bułeczki cebulowe wyjątkowymi i po przekrojeniu ich na pół mamy piękny cebulowy aromat.

Alergeny w bułeczkach cebulowych

Lista alergenów dla bułeczek cebulowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bułeczek cebulowych

na 100g gotowej potrawy

Żeby obniżyć indeks glikemiczny bułeczek zamień białą mąkę na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
290.37
331.02
Białko (g)
8.64
9.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
44.92
51.21
Węglowodany przyswajalne (g)
44.12
50.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
8.79
10.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
2.57
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
7.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Tiamina (mg)
0.63
0.72
Ryboflawina (mg)
0.29
0.33
Niacyna (mg)
4.00
4.56
Foliany (µg (mcg))
105.41
120.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
3.63
4.14
Potas (mg)
129.18
147.26
Wapń (mg)
18.93
21.58
Fosfor (mg)
83.99
95.75
Magnez (mg)
23.86
27.21
Żelazo (mg)
3.22
3.67
Cynk (mg)
0.71
0.81
Miedź (mg)
0.12
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek cebulowych 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek cebulowych

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Cukier
8 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Cebula
315 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Koszt składników
30.00