Brown sauce

Opublikowano: 04.09.2022 r., 10:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Thick, tangy brown condiment
Brown sauce
Brown sauce to nic innego jak nasz brązowy sos do mięs, dzięki niemu każde mięsne danie jest pyszne i aromatyczne.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
384 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na brown sauce krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.

Olej rozgrzej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony.

Dodaj zioła i wrzuć pokrojoną cebulę.

Po 15 minutach wlej bulion i gotuj na niewielkim ogniu.

Duś mięso pod przykryciem przez około 40 minut.

Pod koniec gotowania wsyp mąkę i wymieszaj tak, aby nie było grudek.

Jak oceniasz przepis na brown sauce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat brown sauce

Brown sauce to nic innego ja brązowy sos, który przygotowują nasze mamy i babcie do większości tradycyjnych obiadów. Spotkać go możemy z bitkami, czyli klasyką kuchni polskiej, które możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na sos idealny do każdego rodzaju mięsa. Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym.

Jak zrobić bitki z łopatki wieprzowej w sosie? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Plastry mięsa, włóż do miski, wsyp przyprawy i skropl olejem rzepakowym.

Dokładnie wymieszaj i pozostaw mięso w lodówce przez kilka godzin, jeśli masz możliwość, przygotuj je dzień wcześniej przed smażeniem. Wtedy na pewno mięso będzie aromatyczne.

Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso obtocz je w mące, a następnie usmaży w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę bulionu i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje, możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Przepis na brown sauce jest niezwykle prosty i idealnie pasuje do wielu rodzajów mięsa.

To jest mój sprawdzony przepis domowy, brytyjski sos. Skoro już wiesz, jak zrobić brown sauce do mięs przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Alergeny w brown sauce

Lista alergenów dla brown sauce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze brown sauce

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.09
384.19
Białko (g)
12.86
25.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.73
3.45
Węglowodany przyswajalne (g)
1.60
3.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.46
28.92
Tłuszcze nasycone (g)
5.96
11.91
Tłuszcze nienasycone (g)
8.50
17.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.73
13.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
3.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.26
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
2.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.57
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.00
6.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.41
14.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
114.00
228.00
Potas (mg)
239.31
478.62
Wapń (mg)
13.80
27.60
Fosfor (mg)
137.14
274.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.55
29.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
1.76
Cynk (mg)
1.97
3.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brown sauce 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brown sauce

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion wołowy
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
62.00