Brown sauce
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na brown sauce krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony.
Dodaj zioła i wrzuć pokrojoną cebulę.
Po 15 minutach wlej bulion i gotuj na niewielkim ogniu.
Duś mięso pod przykryciem przez około 40 minut.
Pod koniec gotowania wsyp mąkę i wymieszaj tak, aby nie było grudek.
Więcej informacji na temat brown sauce
Brown sauce to nic innego ja brązowy sos, który przygotowują nasze mamy i babcie do większości tradycyjnych obiadów. Spotkać go możemy z bitkami, czyli klasyką kuchni polskiej, które możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na sos idealny do każdego rodzaju mięsa. Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym.
Jak zrobić bitki z łopatki wieprzowej w sosie? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.
Plastry mięsa, włóż do miski, wsyp przyprawy i skropl olejem rzepakowym.
Dokładnie wymieszaj i pozostaw mięso w lodówce przez kilka godzin, jeśli masz możliwość, przygotuj je dzień wcześniej przed smażeniem. Wtedy na pewno mięso będzie aromatyczne.
Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso obtocz je w mące, a następnie usmaży w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.
Delikatnie podsmaż mięso, a następnie dodaj szklankę bulionu i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.
Gdy woda wyparuje, możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.
Przepis na brown sauce jest niezwykle prosty i idealnie pasuje do wielu rodzajów mięsa.
To jest mój sprawdzony przepis domowy, brytyjski sos. Skoro już wiesz, jak zrobić brown sauce do mięs przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Alergeny w brown sauce
Lista alergenów dla brown sauce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze brown sauce
W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.