Boczek ze śliwką
- Boczek surowy (1000 g)
- Śliwki suszone - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na boczek ze śliwką krok po kroku
Boczek umyj, oczyść i rozłóż na stole.
Dopraw do smaku.
Cebulę pokrój w plastry, dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojone suszone śliwki.
Zawiń boczek w rulon i mocno ściśnij.
Zawiń boczek nitką lub sznurkiem dookoła i odstaw do lodówki na całą noc.
Przełóż boczek do rękawa do pieczenia i upiecz w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.
-
Łazanki
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Bucatini
-
Śliwki w boczku
-
Muffinki jajeczne
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi z boczkiem
-
Kartoflak
-
Skwarki
-
Potrawy z boczkiem
Więcej informacji na temat boczku ze śliwką
Boczek ze śliwką jako idealna propozycja domowej wędliny do kanapek lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na boczek ze śliwką jest prosty, ale wymaga nieco cierpliwości.
Będziesz potrzebować boczek bez kości, cebulę, czosnek i śliwki suszone.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem, jak zrobić boczek ze śliwką?
W pierwszej kolejności boczek dokładnie umyj i oczyść, usuń drobne chrząstki, jeśli występują. Następnie natrzyj boczek przyprawami.
Cebulę pokrój w plastry, czosnek rozgnieć przez praskę, a śliwki pokrój drobno. Ułóż wszystko na jednej stronę boczku i mocno zawiń. Najlepiej jest związać mocno roladę za pomocą sznurka lub nitki, wtedy nic ze środka nam nie wypadnie.
Zawiń boczek w folię i odłóż do lodówki na całą noc. Przełóż boczek do rękawa do pieczenia i upiecz w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie nasz pyszny, domowy boczek jest gotowy do spożycia. Będzie to idealny pomysł na najlepszy obiad, ale też na domową wędlinę, wystarczy, że pokroisz boczek w cienkie paski.
Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie, teraz gdy wiesz, jak zrobić rolowany boczek, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że jest pyszny. W podobny sposób możesz też przygotować nadziewany schab, który będzie zdecydowanie bardziej chudy, wystarczy, że nadziejesz do suszonymi śliwkami i upieczesz w podobny sposób. Przygotuj dowolną wersję i zdecyduj, który jest najlepszy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w boczku ze śliwką
Lista alergenów dla boczku ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek ze śliwką
Wartości odżywcze boczku ze śliwką
W podobny sposób możesz przygotować schab.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.