- Boczek surowy 2500 g płat bez skóry
- Śliwki suszone 150 g
- Musztarda sarepska 75 g
- Miód 40 g
Przepis na boczek pieczony rolada krok po kroku
Płat boczku natrzyj dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinaj lekko nożem na ukos.
Boczek połóż tłuszczem do dołu i wysmaruj wierzch musztardą oraz miodem. Posyp nasionami kopru włoskiego i ułóż suszone śliwki.
Boczek zwiń w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawiń sznurkiem.
Włóż do formy, piecz około 4 godziny w temperaturze 150 st. C.
Po upieczeniu odstaw na około pół godziny.

-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galareta wieprzowa
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Flaczki
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Informacje dietetyczne - boczek pieczony rolada
Wartości odżywcze boczku pieczonego rolady
To opcja, która zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych.
Energia i białka
(691g)
Węglowodany
(691g)
Tłuszcze
(691g)
Witaminy
(691g)
Składniki mineralne
(691g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w boczku pieczonym roladzie
Lista alergenów dla boczku pieczonego rolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
Więcej informacji na temat boczku pieczonego rolady
Boczek pieczony rolada to doskonała opcja na obiad, ale również dodatek do kanapek. Jeśli kochasz mięsne produkty, koniecznie sprawdź ten ciekawy przepis.
Przepis na roladę z pieczonego boczku to świetny pomysł na smaczny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów w swojej kuchni. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. Boczek zawijany pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ta rolada boczkowa przypadnie do gustu miłośnikom domowych wyrobów mięsnych. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Boczek pieczony w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z boczku, by była smaczna, szybka i naprawdę prosta, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się z boczku surowego, który z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Takie mięso sprawdzi się wspaniale na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.
Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego rolady
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023