Boczek pieczony rolada

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek pieczony rolada podany na czarnym tle.
Boczek pieczony rolada
Boczek pieczony rolada to doskonała opcja na obiad, ale również dodatek do kanapek. Jeśli kochasz mięsne produkty, koniecznie sprawdź ten ciekawy przepis.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 240 min
2543 kcal
Kcal w porcji
691 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Boczek surowy - płat bez skóry (2500 g)
  • Śliwki suszone (150 g)
  • Musztarda sarepska (75 g)
  • Miód (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, koper

Przepis na boczek pieczony rolada krok po kroku

Płat boczku natrzyj dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinaj lekko nożem na ukos.

Boczek połóż tłuszczem do dołu i wysmaruj wierzch musztardą oraz miodem. Posyp nasionami kopru włoskiego i ułóż suszone śliwki.

Boczek zwiń w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawiń sznurkiem.

Włóż do formy, piecz około 4 godziny w temperaturze 150 st. C.

Po upieczeniu odstaw na około pół godziny.

Jak oceniasz przepis na boczek pieczony rolada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat boczku pieczonego rolady

Boczek pieczony rolada to doskonała opcja na obiad, ale również dodatek do kanapek. Jeśli kochasz mięsne produkty, koniecznie sprawdź ten ciekawy przepis.

Przepis na roladę z pieczonego boczku to świetny pomysł na smaczny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów w swojej kuchni. Całość robi się w piekarniku w kilka chwil. Boczek zawijany pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ta rolada boczkowa przypadnie do gustu miłośnikom domowych wyrobów mięsnych. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Wieprzowina w rękawie to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Boczek pieczony w rękawie skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z boczku, by była smaczna, szybka i naprawdę prosta, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się z boczku surowego, który z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Takie mięso sprawdzi się wspaniale na obiad. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które jest niezwykle popularne w tradycyjnej polskiej diecie. Jednak zwykle pojawia się ono w postaci kotletów smażonych na dużej ilości tłuszczu, z dość sporym dodatkiem panierki. Co sprawia, że nie jest to najzdrowszy pomysł na posiłek. Można jednak przygotować je w znacznie lepszy i łatwiejszy sposób, dzięki któremu będzie ono mogło stanowić część dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.

Alergeny w boczku pieczonym roladzie

Lista alergenów dla boczku pieczonego rolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze boczku pieczonego rolady

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(691g)
Energia (kcal)
368.11
2543.67
Białko (g)
12.57
86.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(691g)
Węglowodany (g)
3.12
21.56
Węglowodany przyswajalne (g)
2.79
19.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(691g)
Tłuszcz (g)
33.65
232.51
Tłuszcze nasycone (g)
14.05
97.11
Tłuszcze nienasycone (g)
19.59
135.40
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.38
99.39
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.21
36.01
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.67
412.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(691g)
Witamina A (µg (mcg))
10.81
74.72
Witamina B6 (mg)
0.26
1.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
3.12
Witamina C (mg)
0.16
1.14
Witamina D (µg (mcg))
0.36
2.50
Witamina E (mg)
0.40
2.75
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.95
68.73
Tiamina (mg)
0.26
1.79
Ryboflawina (mg)
0.08
0.55
Niacyna (mg)
3.69
25.49
Foliany (µg (mcg))
0.22
1.51
Beta karoten (µg (mcg))
16.30
112.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(691g)
Sód (mg)
709.03
4899.38
Potas (mg)
203.48
1406.07
Wapń (mg)
8.36
57.77
Fosfor (mg)
154.87
1070.14
Magnez (mg)
14.12
97.54
Żelazo (mg)
0.45
3.10
Cynk (mg)
1.06
7.35
Miedź (mg)
0.06
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego rolady 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego rolady

Koszt składników
122.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
2500 g
płat bez skóry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 25
100.00
Za 2500 g
Śliwki suszone
150 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 150 g
Musztarda sarepska
75 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 75 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Koszt składników
122.50