Przepis na bób z czosnkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Bób ugotuj w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej masło.

Przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj gotowany bób i smaż przez 5 minut.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dodaj siekaną natkę pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu.

Bób z czosnkiem podany w ciemnej miseczce.
Bób z czosnkiem
Koszt przygotowania dania
21.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Bób z czosnkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bobie z czosnkiem

Bób z czosnkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Bób zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Smaczny bób można podawać jako dodatek do dań obiadowych. Przepis na bób z czosnkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bób, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić bób z czosnkiem? Bób ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj gotowany bób i smaż przez 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj siekaną natkę pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.

Bób jest warzywem dobrze znanym na całym świecie. Sezon na bób w Polsce trwa od czerwca do września. Bób jest warzywem z rodziny bobowatych. Zawiera on spore ilości białka pochodzenia roślinnego. Bób zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Bób poddany obróbce termicznej ma wysoki indeks glikemiczny, nie powinny go więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Bób jest świetnym źródłem folianów, które odpowiadają między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Bób nie zawiera cholesterolu, więc może być bardzo dobrym składnikiem w diecie osób z jego podwyższonym poziomem. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.

Podsumowując: prosty przepis na bób z masłem i czosnkiem sprawdzi się idealnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Bób można podawać na ciepło i na zimno. Pyszny bób jest idealny także jako dodatek do sałatki lub nadzienie do pieczonego kurczaka. Bób jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Bób świeży należy ugotować przed smażeniem na maśle. Dobrze oczyścić bób z błonek. Do przygotowania potrawy można wykorzystać także bób mrożony.

Wartości odżywcze bobu z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
135.28 kcal
202.92 kcal
Białko
7.28 g
10.92 g

Węglowodany w bobie z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
16.60 g
24.90 g
Węglowodany przyswajalne
9.87 g
14.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.73 g
10.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.63 g
9.95 g
Tłuszcze nasycone
4.29 g
6.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.34 g
3.52 g
Tłuszcze jednonasycone
1.81 g
2.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.53 g
0.80 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
15.81 mg
23.71 mg

Witaminy w przepisie na bób z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
71.49 µg (mcg)
107.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
6.14 mg
9.21 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.20 mg
1.79 mg
Retinol
49.34 µg (mcg)
74.01 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.39 mg
Niacyna
2.03 mg
3.04 mg
Foliany
133.13 µg (mcg)
199.70 µg (mcg)
Beta karoten
258.97 µg (mcg)
388.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bób z czosnkiem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
24.19 mg
36.29 mg
Potas
314.65 mg
471.97 mg
Wapń
41.76 mg
62.65 mg
Fosfor
120.94 mg
181.41 mg
Magnez
30.74 mg
46.10 mg
Żelazo
1.51 mg
2.27 mg
Cynk
0.94 mg
1.41 mg
Miedź
0.37 mg
0.55 mg
Mangan
0.63 mg
0.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bobu z czosnkiem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bobie z czosnkiem

Lista alergenów dla bobu z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania bobu z czosnkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
600 g
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 600 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na bób z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób