Bób z czosnkiem
- Bób (600 g)
- Natka pietruszki (10 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na bób z czosnkiem krok po kroku
Bób ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło.
Przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj gotowany bób i smaż przez 5 minut.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Dodaj siekaną natkę pietruszki.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat bobu z czosnkiem
Bób z czosnkiem to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Bób zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Smaczny bób można podawać jako dodatek do dań obiadowych. Przepis na bób z czosnkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bób, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz, masło.
Jak zrobić bób z czosnkiem? Bób ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj gotowany bób i smaż przez 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj siekaną natkę pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.
Bób jest warzywem dobrze znanym na całym świecie. Sezon na bób w Polsce trwa od czerwca do września. Bób jest warzywem z rodziny bobowatych. Zawiera on spore ilości białka pochodzenia roślinnego. Bób zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi. Bób poddany obróbce termicznej ma wysoki indeks glikemiczny, nie powinny go więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Bób jest świetnym źródłem folianów, które odpowiadają między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Bób nie zawiera cholesterolu, więc może być bardzo dobrym składnikiem w diecie osób z jego podwyższonym poziomem. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.
Podsumowując: prosty przepis na bób z masłem i czosnkiem sprawdzi się idealnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Bób można podawać na ciepło i na zimno. Pyszny bób jest idealny także jako dodatek do sałatki lub nadzienie do pieczonego kurczaka. Bób jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Bób świeży należy ugotować przed smażeniem na maśle. Dobrze oczyścić bób z błonek. Do przygotowania potrawy można wykorzystać także bób mrożony.
Alergeny w bobie z czosnkiem
Lista alergenów dla bobu z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze bobu z czosnkiem
Bób z czosnkiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Przekąska zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się podana dla osób na diecie redukcyjnej. Bób zawiera także cenne składniki mineralne.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.