Bita śmietana ze śmietany 30
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka, dobrze schłodzona (250 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na bitą śmietanę ze śmietany 30 krok po kroku
Miskę oraz końcówki miksera do ubijania wstaw do lodówki na minimum 30 minut przed ubijaniem śmietany.
Następnie do schłodzonej miski przelej śmietankę i zacznij ubijać ją na małych obrotach miksera.
Gdy śmietanka nieco zgęstnieje, zwiększ moc miksera na większą. Powoli dodaj do ubijanej śmietany cukier puder.
Gdy końcówki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady na śmietanie, zakończ proces ubijania.
Gotową śmietanę wykorzystaj jako krem do ciast i tortów.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat bitej śmietany ze śmietany 30
Bita śmietana ze śmietany 30 to doskonała propozycja na krem do ciasta lub do tortu. Pyszna, domowa bita śmietana świetnie sprawdzi się również jako podstawa do przygotowania pysznych deserów. Przepis na bitą śmietanę ze śmietany 30 jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kremu do ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka 30% oraz cukier puder. Aby dobrze ubić śmietankę należy ją odpowiednio schłodzić.
A jak zrobić bitą śmietanę ze śmietany 30? Miskę oraz końcówki miksera do ubijania wstaw do lodówki na minimum 30 minut przed ubijaniem śmietany. Następnie do schłodzonej miski przelej śmietankę i zacznij ubijać ją na małych obrotach miksera. Gdy śmietanka nieco zgęstnieje, zwiększ moc miksera na większą. Powoli dodaj do ubijanej śmietany cukier puder. Gdy końcówki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady na śmietanie, zakończ proces ubijania. Gotową śmietanę wykorzystaj jako krem do ciast i tortów.
Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.
Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi bitą śmietanę w domu. Bita śmietana jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Aby ją urozmaicić można dodać podczas jej ubijania barwniki spożywcze, które nadadzą jej piękny kolor. Produkty niezbędne do przygotowania bitej śmietany dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w bitej śmietanie ze śmietany 30
Lista alergenów dla bitej śmietany ze śmietany 30 przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze bitej śmietany ze śmietany 30
Bita śmietana ze śmietany 30 to doskonała propozycja na krem do ciast i tortów. Bita śmietana jest wysokokaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.