Biscotti
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (400 g)
- Cukier - niecała szklanka (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Migdały - 2 szklanki (180 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na biscotti krok po kroku
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
W misce wymieszaj cukier i mąkę.
Dodaj resztę składników i całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie rulony (ok. 3 cm szerokości), ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszcz z góry.
Wstaw ciasto do piekarnika na ok 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia i pokrój na plastry (ok 1 cm szerokości).
Plastry ponownie umieść na blaszce i wstaw do piekarnika.
Zmniejsz temperaturę do 150 stopni, piecz 15 minut, a następnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat biscotti
Biscotti, znane również pod nazwą cantuccini lub biscotti di prato, to pyszne włoskie ciasteczka wywodzące się z Toskanii i okolic Florencji. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa biscoctus, które oznacza „podwójnie pieczone”. Rzeczywiście ciasteczka piecze się dwa razy, ale nie powinno Cię to zniechęcać. To bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciastka, które dodatkowo są pyszne i bardzo uniwersalne. Jak zrobić biscotti, czyli twarde migdałowe ciasteczka, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Do ich przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki, jaj, cukru, migdałów oraz proszku do pieczenia. Oryginalny przepis nie przewiduje dodatku żadnego tłuszczu, ani też drożdży, natomiast możesz znaleźć wiele różnorodnych modyfikacji tego przepisu. Migdałowe, włoskie ciastka biscotti po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika są dość twarde, dlatego najczęściej je się do kawy do kakao, maczając w gorącym napoju. W niektórych włoskich domach podaje się je również do wina, zwłaszcza słodkiego, deserowego. Aktualnie coraz częściej zamiast migdałów wykorzystuje się inne orzechy na przykład laskowe lub pistacjowe, niektórzy dodają również inne bakalie i suszone owoce oraz przyprawy np. cynamon, kakao, czy wanilię. Przepis na biscotti z migdałami daje duże pole do manewru i eksperymentów w kuchni, dlatego śmiało możesz wprowadzać różne modyfikacje i testować różne warianty tych ciastek. Jeśli szukasz tradycyjnego, włoskiego przepisu na biscotti, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować je krok po kroku. To bardzo prosty przepis, a ciastka są pyszne, kruche, słodkie i sprawdzą się niemal na każdą okazję. Jeśli lubisz włoską kuchnię, a zwłaszcza włoskie desery i słodkości, musisz je wypróbować!
Alergeny w biscotti
Lista alergenów dla biscotti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze biscotti
Aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny, cukier można zastąpić ksylitolem.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.