Bataty
- Bataty - 2 szt (460 g)
- Tymianek świeży - 1 gałązka (1 g)
Przepis na bataty krok po kroku
Bataty umyj i obierz.
Pokrój je na mniejsze kawałki i wstaw do dużego garnka.
Całość zalej wodą, tak by przykrywała wszystkie kawałki batatów. Dodaj odrobinę soli.
Całość gotuj przez 25-30 minut.
W połowie gotowania dodaj gałązkę tymianku.
-
Guacamole
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Jajecznica
-
Omlet
-
Zakwas buraczany
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pierś z kurczaka
-
Pasta z awokado
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Jajko w koszulce
-
Ogórki kiszone
-
Sałatka na grilla
-
Smoothie
-
Hummus
-
Przegrzebki
-
Frytki z batatów
-
Podpłomyki
-
Sałatka z selera naciowego
-
Fit przepisy
Więcej informacji na temat batatów
Bataty to smaczne warzywo, które niezbyt często gości w naszym codziennym jadłospisie. Choć wydaje się bardzo egzotyczne, z łatwością można kupić je w każdym sklepie. Warto spróbować jak smakują słodkie ziemniaki i używać ich częściej, dlatego, że świetnie zastępują te używane tradycyjnie, a mają od nich mniejszy indeks gikemiczny, co docenią na pewno wszystkie osoby z insulinoopornością i cukrzycą. To warzywo można przygotować na wiele sposób i w każdym super się sprawdzi. Ten przepis to idealny pretekst, by wypróbować je w bardzo klasycznym wydaniu.
Słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo cennych związków dlatego warto je włączyć do codziennego menu. W 100g tego warzywa można dostarczyć sobie prawie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności narządu wzroku. Są również dobrym źródłem witaminy B6, która pomaga utrzymywać zdrowie układu nerwowego. Bataty są także źródłem dużej ilości antyoksydantów, dlatego naprawdę warto korzystać z nich na co dzień. Ten przepis, pozwala na przygotowanie ich podstawowej formy, która będzie idealną bazą wielu różnych dań i nada im wspaniałego smaku i nieco egzotycznego charakteru.
Bataty gotowane są niezwykle lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny. Będą świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż są niezwykle sycące. Idealnie komponują się z mięsem, rybą, a także tofu czy warzywami. Będą świetną opcją dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. To dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie w cudowne i zaskakujące kulinarne dzieło.
Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować słodkie ziemniaki, w naprawdę łatwy sposób, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ten dodatek do głównego dania przygotujesz w kilka minut i możesz cieszyć się wspaniałym lekko słodkawym smakiem batatów. Jeśli nie wiesz jak gotować słodkie ziemniaki, tak by były odpowiednio miękkie i smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu i odpowie na wszystkie twoje pytania. Ten łatwy przepis na słodkie ziemniaki będzie idealny dla wszystkich fanów minimalizmu w kuchni. Podpowie ci ile gotować bataty, by były naprawdę sypkie i smaczne.
Alergeny w batatach
Lista alergenów dla batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bataty
Wartości odżywcze batatów
To idealny dodatek do wielu dań. Warto jeść bataty ze względu na dużą zawartość beta karotenu, a także potasu, wapnia i magnezu, pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.