Barszczyk czerwony na wędzonce
- Burak (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (45 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
Przepis na barszczyk czerwony na wędzonce krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę.
Cebulę i boczek drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż przez 5 minut.
Buraka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż 3 minuty.
Wlej bulion i duś na wolnym ogniu około 30 minut.
Zupę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i mielonym czosnkiem.
Podgrzej 10 minut i rozlej do miseczek.
Więcej informacji na temat barszczyk czerwony na wędzonce
Barszczyk czerwony na wędzonce to świetny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest lekki, łatwy, a przy tym naprawdę aromatyczny.
Przepis na barszczyk czerwony na wędzonce, to smaczny wybór na obiad. Sprawdzi się również na wigilię. To najlepszy wybór, jeśli jesz mięso. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Receptura na ten barszcz jest naprawdę łatwa i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zupę gotuje się na burakach, bardzo drobno startych. Można buraczki zostawić w zupie, jednak jeśli chce się, uzyskać czysty wywar wystarczy je z niej wyłowić. Tak ugotowane warzywa można później wykorzystać np. do surówki lub sałatki, nie trzeba ich wyrzucać. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszczyk czerwony na wędzonce, by był pyszny i dobry dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Charakterystyczny dymny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi wędzonki. To opcja dla osób, które nie chcą sięgać po wędzone śliwki. Tak przygotowana baza zasmakuje każdemu, kto uwielbia mięsne, aromatyczne potrawy. Gdy raz przygotujesz ten barszcz, zagości w Twoim repertuarze na stałe.
Alergeny w barszczyk czerwony na wędzonce
Lista alergenów dla barszczyk czerwony na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczyk czerwony na wędzonce
To opcja, która zawiera sporo warzyw, dlatego może pojawiać się w diecie często.
Energia i białka
(840g)
Węglowodany
(840g)
Tłuszcze
(840g)
Witaminy
(840g)
Składniki mineralne
(840g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.