Przepis na bajgle krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duża miska, stolnica, miska

Mąkę wsyp do miski. Wodę (1 szklanka) wymieszaj z miodem, drożdżami, solą (1 łyżeczka) oraz wlej do miski z mąką.

Wymieszaj i zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw na ok. 5-7 minut.

Wyrabiaj rękami ok. 5 minut. Odstaw na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zagniataj ciasto na stolnicy i podziel na kilka części.

Uformuj średniej wielkości kule, na środku wytnij dziurki i uformuj w dłoniach na kształt bajgla.

W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli, łyżkę miodu i wkładaj kolejno bajgle gotując po minucie z każdej strony.

Wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.

świeżo upieczone bajgle
Bajgle
Koszt przygotowania dania
3.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
72

Bajgle - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bajglach

Bajgle to ostatnimi czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, w szczególności na śniadanie. To rodzaj drożdżowych bułeczek, pochodzących z XVII wieku, charakterystycznych dla kuchni żydowskiej. Wyróżnia je okrągły kształt, podrumieniona skórka oraz miękki środek. To skąd pochodzą bajgle jest wciąż zagadką. Przypuszcza się, że pochodzą z Krakowa (dlatego często mówi się o nich jako bajgle krakowskie), gdzie panowała tradycja, aby każda kobieta, która właśnie urodziła dziecko otrzymała w prezencie domowe bajgle. W XX wieku żydowscy emigranci sprowadzili bajgle do Nowego Jorku w Stanach Zjednoczonych - tam zautomatyzowano ich produkcję, dzięki czemu przygotowanie pieczywa było dużo prostsze i szybsze. Obecnie bajgle dostępne są na całym świecie, w zdecydowanej większości restauracji. Coraz częściej można znaleźć je także w wersji mrożonej, którą wystarczy jedynie włożyć do piekarnika. Jeśli jednak chcesz poznać przepis na bajgle i dowiedzieć się jak zrobić bajgle samodzielnie w warunkach domowych, jesteś w odpowiednim miejscu. Wbrew pozorom nie jest to trudne, jednak dość czasochłonne. Po przygotowaniu ciasta powinno ono spędzić noc w lodówce, dlatego przygotowywanie bajgli lepiej zaplanować sobie odpowiednio wcześnie. Dopiero po kilku godzinach w lodówce, z ciasta można formować bajgle, które jednak, przed pieczeniem wymagają jeszcze obgotowania w wodzie z dodatkiem sody, soli i cukru. Dopiero wtedy można wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec, aż do zarumienienia skórki. Bajgle świetnie nadają się na śniadanie. Podane z hummusem i świeżymi warzywami lub serkiem kanapkowym śmietankowym, łososiem wędzonym, ogórkiem i koperkiem to nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pożywne posiłki. Bajgle przed pieczeniem można dodatkowo posypać na przykład sezamem, makiem, czy czarnuszką. Świetnie smakują także na słodko, przykładowo ze słodkim twarożkiem i owocami. Jak upiec bajgle, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Bardzo ważne jest niepomijanie żadnego etapu - wyrastania, chłodzenia, gotowania ani pieczenia. To gwarantuje sukces. Poznaj prosty przepis na bajgle i dowiedz się jak krok po kroku przygotować samodzielnie to pyszne pieczywo.

Wartości odżywcze bajgli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
351.71 kcal
246.19 kcal
Białko
13.43 g
9.40 g

Węglowodany w bajglach

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
71.59 g
50.11 g
Węglowodany przyswajalne
71.31 g
49.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
1.58 g
1.10 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
1.07 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.03 g

Witaminy w przepisie na bajgle

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.09 mg
0.06 mg
Tiamina
0.97 mg
0.68 mg
Ryboflawina
0.44 mg
0.31 mg
Niacyna
6.38 mg
4.46 mg
Foliany
155.58 µg (mcg)
108.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bajgle

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
787.32 mg
551.13 mg
Potas
128.41 mg
89.89 mg
Wapń
18.42 mg
12.90 mg
Fosfor
119.40 mg
83.58 mg
Magnez
33.32 mg
23.33 mg
Żelazo
5.10 mg
3.57 mg
Cynk
1.06 mg
0.74 mg
Miedź
0.18 mg
0.13 mg
Mangan
0.69 mg
0.48 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bajgli 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bajglach

Lista alergenów dla bajgli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania bajgli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Miód
30 g
2 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Sól
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na bajgle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób