Bajgle
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Miód - 2 łyżki (30 g)
- Drożdże suche - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na bajgle krok po kroku
Mąkę wsyp do miski. Wodę (1 szklanka) wymieszaj z miodem, drożdżami, solą (1 łyżeczka) oraz wlej do miski z mąką.
Wymieszaj i zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw na ok. 5-7 minut.
Wyrabiaj rękami ok. 5 minut. Odstaw na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zagniataj ciasto na stolnicy i podziel na kilka części.
Uformuj średniej wielkości kule, na środku wytnij dziurki i uformuj w dłoniach na kształt bajgla.
W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli, łyżkę miodu i wkładaj kolejno bajgle gotując po minucie z każdej strony.
Wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.
Więcej informacji na temat bajgli
Bajgle to ostatnimi czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, w szczególności na śniadanie. To rodzaj drożdżowych bułeczek, pochodzących z XVII wieku, charakterystycznych dla kuchni żydowskiej. Wyróżnia je okrągły kształt, podrumieniona skórka oraz miękki środek. To skąd pochodzą bajgle jest wciąż zagadką. Przypuszcza się, że pochodzą z Krakowa (dlatego często mówi się o nich jako bajgle krakowskie), gdzie panowała tradycja, aby każda kobieta, która właśnie urodziła dziecko otrzymała w prezencie domowe bajgle. W XX wieku żydowscy emigranci sprowadzili bajgle do Nowego Jorku w Stanach Zjednoczonych - tam zautomatyzowano ich produkcję, dzięki czemu przygotowanie pieczywa było dużo prostsze i szybsze. Obecnie bajgle dostępne są na całym świecie, w zdecydowanej większości restauracji. Coraz częściej można znaleźć je także w wersji mrożonej, którą wystarczy jedynie włożyć do piekarnika. Jeśli jednak chcesz poznać przepis na bajgle i dowiedzieć się jak zrobić bajgle samodzielnie w warunkach domowych, jesteś w odpowiednim miejscu. Wbrew pozorom nie jest to trudne, jednak dość czasochłonne. Po przygotowaniu ciasta powinno ono spędzić noc w lodówce, dlatego przygotowywanie bajgli lepiej zaplanować sobie odpowiednio wcześnie. Dopiero po kilku godzinach w lodówce, z ciasta można formować bajgle, które jednak, przed pieczeniem wymagają jeszcze obgotowania w wodzie z dodatkiem sody, soli i cukru. Dopiero wtedy można wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec, aż do zarumienienia skórki. Bajgle świetnie nadają się na śniadanie. Podane z hummusem i świeżymi warzywami lub serkiem kanapkowym śmietankowym, łososiem wędzonym, ogórkiem i koperkiem to nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pożywne posiłki. Bajgle przed pieczeniem można dodatkowo posypać na przykład sezamem, makiem, czy czarnuszką. Świetnie smakują także na słodko, przykładowo ze słodkim twarożkiem i owocami. Jak upiec bajgle, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Bardzo ważne jest niepomijanie żadnego etapu - wyrastania, chłodzenia, gotowania ani pieczenia. To gwarantuje sukces. Poznaj prosty przepis na bajgle i dowiedz się jak krok po kroku przygotować samodzielnie to pyszne pieczywo.
Alergeny w bajglach
Lista alergenów dla bajgli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bajgli
Bajgle mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny być częstym, podstawowym elementem diety osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.