Babka z białek

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka z białek na talerzu.
Babka z białek
Babka z białek to ciasto, które zachwyca delikatnością i doskonałym smakiem. Jej przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, dzięki czemu całość sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
312 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mleko 2% (180 ml)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę z białek krok po kroku

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.

Do jajek dodawaj małymi porcjami najpierw olej, a później mleko, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszaj łyżką.

Ciasto przelej do formy na babkę.

Ciasto piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki z białek

Babka z białek to ciasto, które zachwyca delikatnością i doskonałym smakiem. Jej przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, dzięki czemu całość sprawdzi się na co dzień. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników smacznych, domowych wypieków. Jest prosta i niezwykle szybka.

Przepis na babkę z białek to doskonała opcja dla każdego, kto kocha domowe desery. Babka z tego przepisu jest niezwykle wilgotna, a przy okazji bardzo słodka. To świetna wersja zwłaszcza na dietę, gdyż do jej przygotowania używa się białek, a nie całych jaj, dzięki czemu jest bardziej lekkostrawna i ma mniej kalorii. Używa się do niego tylko najprostszych składników, które można spotkać w każdym większym sklepie. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie, idealnie sprawdzi się mąka pszenna, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z białek, która będzie pyszna, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Użyte składniki sprawiają, że świąteczna babka zyskuje nowe oblicze. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Babka jest ucierana, co nadaje jej odpowiedniej puszystości i miękkości. Robi się ją z olejem, który nadaje całości idealnej lekko płynnej konsystencji. W dodatku przez to, że jest robiona z samych białek stanowi wspaniały pomysł na niemarnowanie jedzenia, gdyż pozwala wykorzystać części jajek, które nie zostały użyte do przygotowania wcześniejszego posiłku. Ta wielkanocna babka jest lekka, a przy tym naprawdę smaczna. Choć idealnie sprawdza się na święta, to będzie również dobra na co dzień, do kawy.

Alergeny w babce z białek

Lista alergenów dla babki z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze babki z białek

na 100g gotowej potrawy

To opcja nieco lżejsza od tradycyjnej, jednak wciąż zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
303.07
312.17
Białko (g)
8.18
8.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
41.23
42.47
Węglowodany przyswajalne (g)
41.22
42.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
11.91
12.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
10.23
10.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.43
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.41
56.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
44.95
46.30
Potas (mg)
145.64
150.01
Wapń (mg)
45.02
46.37
Fosfor (mg)
90.35
93.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.59
18.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.07
2.14
Cynk (mg)
0.47
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z białek 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z białek

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 2%
180 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
27.60