Babka z białek
- Białko jajka (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (150 g)
- Mleko 2% (180 ml)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na babkę z białek krok po kroku
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
Do jajek dodawaj małymi porcjami najpierw olej, a później mleko, cały czas ubijając.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszaj łyżką.
Ciasto przelej do formy na babkę.
Ciasto piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki z białek
Babka z białek to ciasto, które zachwyca delikatnością i doskonałym smakiem. Jej przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, dzięki czemu całość sprawdzi się na co dzień. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników smacznych, domowych wypieków. Jest prosta i niezwykle szybka.
Przepis na babkę z białek to doskonała opcja dla każdego, kto kocha domowe desery. Babka z tego przepisu jest niezwykle wilgotna, a przy okazji bardzo słodka. To świetna wersja zwłaszcza na dietę, gdyż do jej przygotowania używa się białek, a nie całych jaj, dzięki czemu jest bardziej lekkostrawna i ma mniej kalorii. Używa się do niego tylko najprostszych składników, które można spotkać w każdym większym sklepie. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie, idealnie sprawdzi się mąka pszenna, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z białek, która będzie pyszna, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Użyte składniki sprawiają, że świąteczna babka zyskuje nowe oblicze. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Babka jest ucierana, co nadaje jej odpowiedniej puszystości i miękkości. Robi się ją z olejem, który nadaje całości idealnej lekko płynnej konsystencji. W dodatku przez to, że jest robiona z samych białek stanowi wspaniały pomysł na niemarnowanie jedzenia, gdyż pozwala wykorzystać części jajek, które nie zostały użyte do przygotowania wcześniejszego posiłku. Ta wielkanocna babka jest lekka, a przy tym naprawdę smaczna. Choć idealnie sprawdza się na święta, to będzie również dobra na co dzień, do kawy.
Alergeny w babce z białek
Lista alergenów dla babki z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze babki z białek
To opcja nieco lżejsza od tradycyjnej, jednak wciąż zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.