Babka biszkoptowa

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka biszkoptowa na talerzyku
Babka biszkoptowa
Babka biszkoptowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Babkę warto przygotować na święta wielkanocne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
234 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (150 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, drewniana łyżka, forma do babki

Przepis na babkę biszkoptową krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie ubij masę.

Do osobnej miski przełóż żółtka i miksując, dodaj ocet, olej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy oraz mąkę.

Następnie do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut.

Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babkę biszkoptową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat babki biszkoptowej

Babka biszkoptowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wielkanocna babka świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. Sprawdzony przepis na babkę biszkoptową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, ocet spirytusowy, mąka pszenna, cukier wanilinowy, olej rzepakowy oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić babkę biszkoptową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie ubij masę. Do osobnej miski przełóż żółtka i miksując, dodaj ocet, olej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy oraz mąkę. Następnie do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i składniki delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Babkę przed podaniem możesz udekorować lukrem.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec babkę biszkoptową. Prosty przepis na babkę biszkoptową warto wykorzystać do przygotowania ciasta wielkanocnego. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w babce biszkoptowej

Lista alergenów dla babki biszkoptowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki biszkoptowej

na 100g gotowej potrawy

Babka biszkoptowa to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które warto podać podczas Świąt Wielkanocnych. Ciasto posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
312.47
234.35
Białko (g)
9.31
6.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
41.92
31.44
Węglowodany przyswajalne (g)
41.92
31.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
12.08
9.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
2.03
Tłuszcze nienasycone (g)
9.38
7.03
Cholesterol (mg)
155.20
116.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
60.31
45.23
Potas (mg)
94.10
70.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.03
21.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
1.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki biszkoptowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki biszkoptowej

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ocet spirytusowy
10 ml
1 łyżka stołowa
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
22.10