Babka biszkoptowa
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Przepis na babkę biszkoptową krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie ubij masę.
Do osobnej miski przełóż żółtka i miksując, dodaj ocet, olej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy oraz mąkę.
Następnie do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut.
Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki biszkoptowej
Babka biszkoptowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wielkanocna babka świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. Sprawdzony przepis na babkę biszkoptową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, ocet spirytusowy, mąka pszenna, cukier wanilinowy, olej rzepakowy oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić babkę biszkoptową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie ubij masę. Do osobnej miski przełóż żółtka i miksując, dodaj ocet, olej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy oraz mąkę. Następnie do masy z żółtek dodaj ubitą pianę i składniki delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Babkę przed podaniem możesz udekorować lukrem.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec babkę biszkoptową. Prosty przepis na babkę biszkoptową warto wykorzystać do przygotowania ciasta wielkanocnego. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w babce biszkoptowej
Lista alergenów dla babki biszkoptowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki biszkoptowej
Babka biszkoptowa to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które warto podać podczas Świąt Wielkanocnych. Ciasto posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.