Babeczki z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
- Dżem porzeczkowy (150 g)
Przepis na babeczki z dżemem krok po kroku
Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj.
Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy.
Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek.
Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.
Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat babeczek z dżemem
Babeczki z dżemem doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Smaczne babeczki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Przepis na babeczki z dżemem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz dżem porzeczkowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić babeczki z dżemem z piekarnika? Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj. Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek. Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Jajka wykorzystane do przygotowania babeczek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor. Są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny - związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Mleko natomiast stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy D, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Mleko stanowi również doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Na diecie redukcyjnej warto wybierać mleko o niższej zawartości tłuszczu.
Podsumowując prosty przepis na dobre babeczki z dżemem porzeczkowym to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.
Alergeny w babeczkach z dżemem
Lista alergenów dla babeczek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek z dżemem
Babeczki z dżemem to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Babeczki są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.