Babeczki z dżemem

Opublikowano: 02.07.2022 r., 16:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z dżemem podane na talerzyku. Obok nich leży łyżeczka z dżemem.
Babeczki z dżemem
Babeczki z dżemem doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Świetnie smakują z dodatkiem kawy oraz herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na babeczki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
146 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy ćwierć szklanki (60 ml)
  • Dżem porzeczkowy (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki z dżemem krok po kroku

Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj.

Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy.

Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek.

Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy.

Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.

Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babeczki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat babeczek z dżemem

Babeczki z dżemem doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Smaczne babeczki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Przepis na babeczki z dżemem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz dżem porzeczkowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić babeczki z dżemem z piekarnika? Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj. Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek. Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jajka wykorzystane do przygotowania babeczek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor. Są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny - związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Mleko natomiast stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy D, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Mleko stanowi również doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Na diecie redukcyjnej warto wybierać mleko o niższej zawartości tłuszczu.

Podsumowując prosty przepis na dobre babeczki z dżemem porzeczkowym to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.

Alergeny w babeczkach z dżemem

Lista alergenów dla babeczek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z dżemem to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Babeczki są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
266.46
146.55
Białko (g)
6.05
3.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
31.86
17.52
Węglowodany przyswajalne (g)
31.84
17.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
12.55
6.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
10.63
5.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
24.08
13.24
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
171.78
94.48
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.74
42.21
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
0.94
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z dżemem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z dżemem

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Dżem porzeczkowy
150 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
6.14
Za 150 g
Koszt składników
30.60