Przepis na babeczki z dżemem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj.

Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy.

Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek.

Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy.

Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.

Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Babeczki z dżemem podane na talerzyku. Obok nich leży łyżeczka z dżemem.
Babeczki z dżemem
Koszt przygotowania dania
8.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Babeczki z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach z dżemem

Babeczki z dżemem doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Smaczne babeczki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Przepis na babeczki z dżemem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz dżem porzeczkowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić babeczki z dżemem z piekarnika? Do jednej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj olej oraz mleko i wymieszaj. Składniki suche wsyp do składników mokrych i połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Papilotki do muffinek umieść w formie do pieczenia muffinek. Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, następnie dodaj po łyżeczce dżemu i zalej łyżką masy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Jajka wykorzystane do przygotowania babeczek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor. Są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny - związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Mleko natomiast stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy D, witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. Mleko stanowi również doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Na diecie redukcyjnej warto wybierać mleko o niższej zawartości tłuszczu.

Podsumowując prosty przepis na dobre babeczki z dżemem porzeczkowym to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.

Wartości odżywcze babeczek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
266.46 kcal
146.55 kcal
Białko
6.05 g
3.33 g

Węglowodany w babeczkach z dżemem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
31.86 g
17.52 g
Węglowodany przyswajalne
31.84 g
17.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
12.55 g
6.90 g
Tłuszcze nasycone
1.92 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
10.63 g
5.85 g

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z dżemem

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
24.08 mg
13.24 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
171.78 mg
94.48 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
76.74 mg
42.21 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
0.94 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z dżemem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z dżemem

Lista alergenów dla babeczek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Dżem porzeczkowy
150 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
6.14
Za 150 g
Koszt składników
30.60
Jak oceniasz przepis na babeczki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób