Babeczki z bitą śmietaną
- Masło (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier puder (50 g)
- Truskawki (350 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Cukier (45 g)
Przepis na babeczki z bitą śmietaną krok po kroku
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.
Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.
Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Wyłóż ją na babeczki.
Truskawki umyj, pobaw szypułek i pokrój w plasterki.
Ułóż je dekoracyjnie na babeczkach.
Możesz również wykorzystać inne owoce np. maliny, czy borówki.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat babeczek z bitą śmietaną
Babeczki z bitą śmietaną to niezwykle smaczna opcja dla wszystkich miłośników prostych słodkości. Z tym przepisem przygotujesz niezwykle ciekawy i łatwy deser.
Przepis na babeczki z bitą śmietaną doskonały wybór dla prawdziwych smakoszy. Tak przygotowane są naprawdę fantastyczne. Te kruche babeczki z truskawkami na pewno rozpieszczą Twoje kubki smakowe. Możesz je jednak przygotować z dowolnymi owocami. Postaw na te, które są obecnie w sezonie, dzięki temu przepis stanie się uniwersalny, a Ty wykorzystasz go bez względu na porę roku. Najlepiej zacząć od przygotowania kruchego ciasta, gdyż powinno ono leżakować w lodówce przez co najmniej 30 minut, by było smaczniejsze. Dzięki temu nabiera również elastyczności. Do jego stworzenia używa się dość sporo masła, jednak to właśnie dlatego ma tak fantastyczny smak. Można je również zrobić w wersji wegańskiej, dodając do ciasta margarynę. Należy pamiętać, że tłuszcz powinien być zimny, inaczej ciasto nie wyjdzie. By uprościć sobie wyrabianie można zetrzeć masło na tarce lub drobno pokroić nożem, dzięki temu całość nie będzie aż tak pracochłonna, a ciasto szybko się połączy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babeczki z bitą śmietaną, by były szybkie, smaczne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zrobisz z jego pomocą najlepsze domowe słodycze. Można go przygotować w kilka chwil, a najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. Będą idealną opcją na wszelkiego rodzaju imprezy. Te babeczki zachwycają kruchym ciastem i pysznym owocowym nadzieniem. Najlepiej smakują zwłaszcza latem. Do jego przygotowania wystarczy tylko piekarnik. Nie potrzeba za to miksera. Babeczki są tak proste, że spokojnie z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczny deser, który zaskakuje słodkością. Sprawdzą się one zwłaszcza na imprezy i przyjęcia dla dzieci. W dodatku krem do nich przygotujesz niezwykle szybko i łatwo. Krem z bitej śmietany idealnie komponuje się z kruchym ciastem, sprawdzisz to, robiąc te smaczne babeczki.
Alergeny w babeczkach z bitą śmietaną
Lista alergenów dla babeczek z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze babeczek z bitą śmietaną
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(87g)
Węglowodany
(87g)
Tłuszcze
(87g)
Witaminy
(87g)
Składniki mineralne
(87g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.