Arroz con leche
- Masło (25 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Ryż biały (100 g)
- Cukier (20 g)
Przepis na arroz con leche krok po kroku
W garnku roztop masło.
Następnie dodaj do niego mleko, ryż, szczyptę soli oraz laskę cynamonu.
Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj na bez przykrycia małej mocy palnika przez około 40 minut. Pudding wymieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Na koniec dodaj cukier, wymieszać do rozpuszczenia i zdejmij z ognia.
Pudding przełóż do małych miseczek, posyp cynamonem i podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat arroz con leche
Arroz con leche to doskonały pomysł na pyszne, hiszpańskie desery. Arroz con leche to nic innego jak ryż na mleku z dodatkiem cynamonu. Domowe arroz con leche warto podać jako słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na arroz con leche jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania puddingu ryżowego potrzebne będą następujące produkty: masło, mleko, ryż biały, cukier, sól oraz cynamon.
A jak zrobić arroz con leche? W garnku roztop masło. Następnie dodaj do niego mleko, ryż, szczyptę soli oraz laskę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj na bez przykrycia małej mocy palnika przez około 40 minut. Pudding wymieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Na koniec dodaj cukier, wymieszać do rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Pudding przełóż do małych miseczek, posyp cynamonem i podawaj na ciepło.
Ryż to produkt, który chętnie wykorzystywany jest w diecie bezglutenowej. W diecie lekkostrawnej warto wykorzystać ryż biały, ponieważ zawiera on dużo mniej błonnika niż np. ryż brązowy. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu - dlatego chętnie wykorzystywany jest w diecie sportowców (najbardziej popularnym posiłkiem w diecie osób trenujących jest ryż z kurczakiem i warzywami). Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Podsumowując wiesz już jak si robi domowe arroz con leche. Najlepsze danie z ryżu świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Arroz con leche jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania puddingu ryżowego z cynamonem dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w arroz con leche
Lista alergenów dla arroz con leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze arroz con leche
Arroz con leche to pyszny pudding ryżowy. Pudding świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska dla dzieci i dorosłych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.