Ajerkoniak domowy
- Spirytus (250 ml)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (300 g)
- Cukier wanilinowy (15 g)
Przepis na ajerkoniak domowy krok po kroku
Jajka sparz. Żółtka utrzyj bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj tak długo, aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.
Do utartej masy wlej bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.
Jak masa się połączy z mlekiem, wlej bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włącz mikser na najwyższe obroty.
Po dodaniu spirytusu ubijaj jeszcze przez chwilę. Rozlej do wyparzonych butelek.
Pozostaw na kilka dni w chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat ajerkoniaku domowy
Ajerkoniak domowy to prosty likier, który robi się na bazie jajek. Jest smaczny, gęsty i aromatyczny, a ten prosty przepis pozwoli Ci go przygotować w kilka chwil.
Przepis na ajerkoniak domowy to pomysł na tradycyjny trunek, który doskonale sprawdzi się na święta. Możesz zrobić go zarówno na spirytusie, jak i wódce. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu. Ajerkoniak doskonale sprawdza się do deserów, ze względu na swój ciężki, bardzo słodki smak. Można dodawać go do kremów, tortów, ale również pączków. Te z adwokatem mają naprawdę wielu zwolenników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ajerkoniak domowy, by był pyszny i dobry nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Robi się go na mleku i jajkach, więc nie sprawdzi się dla osób na diecie wegańskiej. Ajerkoniak inaczej nazywany jest też adwokatem lub likierem jajecznym. Zwykle kojarzy się z bardzo kobiecym trunkiem, jednak również mężczyźni się nim zachwycają. W jego przypadku duża gęstość nie jest niczym złym, wiele osób woli, gdy jest bardzo gęsty i intensywny w smaku. W przepisie podana jest bardzo podstawowa receptura na ten trunek. Przepis na ajerkoniak możemy modyfikować poprzez dodanie na przykład wanilii lub cynamonu, tworząc w ten sposób określone kompozycje smakowe. Dzięki temu możemy zachwycać się wciąż nowymi kompozycjami smakowymi. Pamiętaj jednak, ze względu na sposób wykonania tego trunku najlepiej jest sięgnąć po jajka jak najlepszej jakości. Wybieraj raczej te z wolnego wybiegu, świetnie, jeżeli możesz sięgnąć po ekologiczne. Dzięki temu zyskasz pewność, że produkt końcowy jest dobrej jakości. Pamiętaj, że nie powinno się myć jajek przed obróbką termiczną. Zamiast tego dobrze wyszoruj miejsca, w których jajka stykały się z innymi produktami. Myjąc same jajka, zwiększasz prawdopodobieństwo przeniesienia patogenów na inne powierzchnie. Dobrze też sięgnąć po tłustsze mleko, jednak jeśli na co dzień używasz tylko chudszej wersji, taka też się sprawdzi.
Alergeny w ajerkoniaku domowy
Lista alergenów dla ajerkoniaku domowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ajerkoniaku domowy
Alkohol nie powinien zbyt często gościć w naszej diecie.
Energia i białka
(48g)
Węglowodany
(48g)
Tłuszcze
(48g)
Witaminy
(48g)
Składniki mineralne
(48g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.