Przepis na aglio e olio krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę. Czosnek obierz i drobno posiekaj, zrumień na tłuszczu.

Papryczkę chili umyj i drobno posiekaj, dodaj do czosnku.

Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i podziel na dwie części. Jedną wrzuć na patelnię.

Makaron połącz z sosem.

Całość posyp natką i startym parmezanem.

Aglio e olio podane na talerzu.
aglio e olio
Koszt przygotowania dania
19.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
461 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Aglio e olio - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o aglio e olio

Aglio e olio to doskonały sposób na stworzenie wspaniałej potrawy, która jest genialna w swojej prostocie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni.

Przepis na aglio e olio to doskonały pomysł na prosty posiłek. To najlepszy włoski makaron. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Choć w przepisie został użyty makaron spaghetti, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje z penne, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze. Choć czosnek dodaje odpowiedniej ostrości temu daniu, warto pamiętać, by nie podsmażać go zbyt długo, bo stanie się gorzki, co negatywnie wpłynie na smak całego dania. To idealny pomysł na szybki obiad, który smakuje wspaniale i pięknie pachnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić aglio e olio, by był pyszny, a przy okazji szybki, prosty i tani, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Makaron aglio e olio to jedna z tych potraw, które choć niepozorne, zachwycają smakiem. Nic dziwnego, to naprawdę wspaniała opcja. Oprócz pysznego makaronu znajduje się w nim mnóstwo ostrego czosnku, chili i pysznej natki pietruszki. To dodatki proste, które można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, a budują wspaniały smak. Ten makaron, choć niezwykle prosty zaskakuje wspaniałym połączeniem przypraw. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ten makaron jest tak dobry, że skradnie serca każdemu, kto go spróbuje.

Wartości odżywcze aglio e olio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kalorie)
366.22 kcal
461.43 kcal
Białko
14.26 g
17.97 g

Węglowodany w aglio e olio

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany
46.07 g
58.05 g
Węglowodany przyswajalne
39.65 g
49.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.42 g
8.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz
14.57 g
18.35 g
Tłuszcze nasycone
5.07 g
6.38 g
Tłuszcze nienasycone
9.50 g
11.97 g
Tłuszcze jednonasycone
7.89 g
9.94 g
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
2.03 g

Witaminy w przepisie na aglio e olio

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina B6
0.25 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
1.42 mg
1.79 mg
Tiamina
0.24 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.23 mg
Niacyna
4.95 mg
6.23 mg
Foliany
50.50 µg (mcg)
63.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na aglio e olio

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód
199.57 mg
251.46 mg
Potas
306.90 mg
386.70 mg
Wapń
222.94 mg
280.91 mg
Fosfor
292.94 mg
369.11 mg
Magnez
74.88 mg
94.35 mg
Żelazo
2.81 mg
3.54 mg
Cynk
2.01 mg
2.53 mg
Miedź
0.29 mg
0.36 mg
Mangan
1.42 mg
1.79 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny aglio e olio 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w aglio e olio

Lista alergenów dla aglio e olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania aglio e olio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryczka chili czerwona świeża
15 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 15 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na aglio e olio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób