Aglio e olio
- Makaron spaghetti (300 g)
- Czosnek (20 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (15 g)
- Natka pietruszki (45 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ser parmezan (80 g)
Przepis na aglio e olio krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Czosnek obierz i drobno posiekaj, zrumień na tłuszczu.
Papryczkę chili umyj i drobno posiekaj, dodaj do czosnku.
Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i podziel na dwie części. Jedną wrzuć na patelnię.
Makaron połącz z sosem.
Całość posyp natką i startym parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat aglio e olio
Aglio e olio to doskonały sposób na stworzenie wspaniałej potrawy, która jest genialna w swojej prostocie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni.
Przepis na aglio e olio to doskonały pomysł na prosty posiłek. To najlepszy włoski makaron. Ten makaron smakuje naprawdę wybornie i będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje ze względu na dużą liczbę kolorów, które świetnie ze sobą współgrają. Najlepiej smakuje prosto z patelni. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Choć w przepisie został użyty makaron spaghetti, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje z penne, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze. Choć czosnek dodaje odpowiedniej ostrości temu daniu, warto pamiętać, by nie podsmażać go zbyt długo, bo stanie się gorzki, co negatywnie wpłynie na smak całego dania. To idealny pomysł na szybki obiad, który smakuje wspaniale i pięknie pachnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić aglio e olio, by był pyszny, a przy okazji szybki, prosty i tani, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Makaron aglio e olio to jedna z tych potraw, które choć niepozorne, zachwycają smakiem. Nic dziwnego, to naprawdę wspaniała opcja. Oprócz pysznego makaronu znajduje się w nim mnóstwo ostrego czosnku, chili i pysznej natki pietruszki. To dodatki proste, które można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, a budują wspaniały smak. Ten makaron, choć niezwykle prosty zaskakuje wspaniałym połączeniem przypraw. To danie jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W kilka chwil w twojej kuchni może powstać danie na miarę najlepszych włoskich restauracji. To idealny pomysł na obiad, lunch czy wspaniałą kolację. Ten makaron jest tak dobry, że skradnie serca każdemu, kto go spróbuje.
Alergeny w aglio e olio
Lista alergenów dla aglio e olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze aglio e olio
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(126g)
Węglowodany
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy
(126g)
Składniki mineralne
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.