Mięso - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Mięso i przetwory
Wartości odżywcze mięsa - tabela
Energia i białka
Mięso z piersi indyka bez skóry | Gęś tuszka | Mięso mielone wieprzowe | Mięso mielone wołowe | Mięso mielone z indyka | Mięso mielone z kurczaka | Mięso mielone wieprzowo-wołowe | Mięso mielone cielęce | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 23.30 g | 15.90 g | 16.90 g | 17.44 g | 27.14 g | 17.40 g | 16.90 g | 18.60 g |
Fenyloalanina | 0.85 mg | b/d | 0.67 mg | b/d | b/d | 0.68 mg | 0.67 mg | 0.75 mg |
Węglowodany w mięsie
Mięso z piersi indyka bez skóry | Gęś tuszka | Mięso mielone wieprzowe | Mięso mielone wołowe | Mięso mielone z indyka | Mięso mielone z kurczaka | Mięso mielone wieprzowo-wołowe | Mięso mielone cielęce | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.04 g | 0.00 g | 0.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.04 g | 0.00 g | 0.00 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g |
Glukoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g |
Fruktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g |
Skrobia | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g |
Laktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g |
Tłuszcze
Mięso z piersi indyka bez skóry | Gęś tuszka | Mięso mielone wieprzowe | Mięso mielone wołowe | Mięso mielone z indyka | Mięso mielone z kurczaka | Mięso mielone wieprzowo-wołowe | Mięso mielone cielęce | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 2.33 g | 33.60 g | 21.20 g | 19.07 g | 10.31 g | 8.10 g | 21.20 g | 13.10 g |
Tłuszcze nasycone | 2.33 g | 12.04 g | 9.85 g | 10.08 g | 3.99 g | 2.98 g | 9.85 g | 6.21 g |
Tłuszcze nienasycone | b/d | 21.56 g | 11.35 g | 8.99 g | 6.32 g | 5.12 g | 11.35 g | 6.89 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.56 g | 17.80 g | 9.44 g | 8.48 g | 3.43 g | 3.61 g | 9.44 g | 6.16 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.64 g | 3.76 g | 1.91 g | 0.51 g | 2.89 g | 1.51 g | 1.91 g | 0.73 g |
Tłuszcze trans | 0.01 g | 0.67 g | b/d | b/d | b/d | 0.07 g | b/d | 0.70 g |
Cholesterol | 53.00 mg | 80.00 mg | 72.00 mg | 71.00 mg | 92.00 mg | 86.00 mg | 72.00 mg | 49.00 mg |
Witaminy w przepisie na mięso
Mięso z piersi indyka bez skóry | Gęś tuszka | Mięso mielone wieprzowe | Mięso mielone wołowe | Mięso mielone z indyka | Mięso mielone z kurczaka | Mięso mielone wieprzowo-wołowe | Mięso mielone cielęce | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 5.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 24.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.81 mg | 0.39 mg | 0.38 mg | 0.33 mg | 0.63 mg | 0.51 mg | 0.38 mg | 0.45 mg |
Witamina B12 | 1.35 µg (mcg) | 0.34 µg (mcg) | 0.70 µg (mcg) | 2.15 µg (mcg) | 1.33 µg (mcg) | 0.56 µg (mcg) | 0.70 µg (mcg) | 2.28 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 4.20 mg | 0.70 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.70 mg | 0.00 mg |
Witamina D | 0.20 µg (mcg) | b/d | b/d | 0.10 µg (mcg) | 0.20 µg (mcg) | b/d | b/d | 1.30 µg (mcg) |
Witamina E | 0.09 mg | b/d | b/d | 0.17 mg | 0.11 mg | 0.27 mg | b/d | 0.49 mg |
Retinol | 5.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 24.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.05 mg | 0.09 mg | 0.73 mg | 0.04 mg | 0.08 mg | 0.11 mg | 0.73 mg | 0.11 mg |
Ryboflawina | 0.17 mg | 0.25 mg | 0.24 mg | 0.15 mg | 0.21 mg | 0.24 mg | 0.24 mg | 0.28 mg |
Niacyna | 10.30 mg | 3.61 mg | 4.34 mg | 4.31 mg | 8.65 mg | 5.58 mg | 4.34 mg | 5.52 mg |
Foliany | 7.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 5.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 5.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | b/d | 7.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 7.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na mięso
Mięso z piersi indyka bez skóry | Gęś tuszka | Mięso mielone wieprzowe | Mięso mielone wołowe | Mięso mielone z indyka | Mięso mielone z kurczaka | Mięso mielone wieprzowo-wołowe | Mięso mielone cielęce | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 74.00 mg | 73.00 mg | 56.00 mg | 66.00 mg | 400.00 mg | 60.00 mg | 56.00 mg | 103.00 mg |
Potas | 267.00 mg | 308.00 mg | 287.00 mg | 274.00 mg | 292.00 mg | 522.00 mg | 287.00 mg | 198.00 mg |
Wapń | 9.00 mg | 12.00 mg | 14.00 mg | 17.00 mg | 28.00 mg | 6.00 mg | 14.00 mg | 12.00 mg |
Fosfor | 185.00 mg | 234.00 mg | 175.00 mg | 160.00 mg | 252.00 mg | 178.00 mg | 175.00 mg | 197.00 mg |
Magnez | 27.00 mg | 18.00 mg | 19.00 mg | 17.00 mg | 30.00 mg | 21.00 mg | 19.00 mg | 31.00 mg |
Żelazo | 0.76 mg | 2.50 mg | 0.88 mg | 1.97 mg | 1.51 mg | 0.82 mg | 0.88 mg | 1.37 mg |
Cynk | 1.16 mg | 1.72 mg | 2.20 mg | 4.23 mg | 3.08 mg | 1.47 mg | 2.20 mg | 2.51 mg |
Miedź | 0.05 mg | 0.27 mg | 0.05 mg | 0.06 mg | 0.15 mg | 0.07 mg | 0.05 mg | 0.09 mg |
Mangan | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | b/d | b/d | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174515/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174470/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167902/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098625/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171116/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167902/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175290/nutrients
Alergie w mięsie
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z mięsem
Przepisy z mięsem
-
Keto zapiekanka z mięsem mielonym
Mięso mielone z kurczaka, kalafior, ser parmezan i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej keto zapiekanki. To sycące i niskowęglowodanowe danie, które idealnie wpasuje się w Twoją ketogenną dietę. Dodatek aromatycznego czosnku i smażonej cebuli nadaje potrawie wyjątkowy smak. Cukinia dodaje całości świeżości, a jajka pomagają związać wszystkie składniki.
60 + 25 min łatwy 2 551 kcal -
Kuleczki z mięsa mielonego
Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, bułka tarta i jajko – to podstawa tych smakowitych kuleczek z mięsa mielonego. Proste składniki przeistaczają się w pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. A odrobina oleju rzepakowego do smażenia sprawi, że kulki będą pięknie złociste i chrupiące.
20 + 10 min łatwy 10 100 kcal -
Czeburaki
Mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna i cebula – to trio, bez którego trudno sobie wyobrazić klasyczne czeburaki! Te pyszne, chrupiące pierożki z mięsnym nadzieniem są smażone na głębokim oleju, co daje im wyjątkowy smak i teksturę. Dodatek natki pietruszki sprawia, że aromaty mieszają się w niepowtarzalny sposób.
70 min łatwy 12 541 kcal -
Placek litewski
Ziemniaki, mięso mielone i cebula – to kluczowe składniki placka litewskiego, który jest prostym daniem, ale pełnym smaku. Młode ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj mieszaninę wieprzowo-wołowego mięsa oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw wszystko jajkami i odrobiną mąki, żeby masa się dobrze połączyła. Kilka chwil smażenia i soczysty, pełen smaku placek jest gotowy.
60 + 20 min średni 3 482 kcal -
Pulchne kotlety mielone
Mięso mielone wieprzowe, pół kajzerki i jajko – te składniki grają tu pierwsze skrzypce. Dzięki odpowiednim proporcjom i dodatkom, takim jak cebula i bułka tarta, te kotlety są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo pulchne. Smażone na oleju rzepakowym, zyskują chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.
40 min łatwy 2 717 kcal
-
Hamburgery
Mięso mielone wołowe, chrupiąca bułka pszenna, plasterki sera cheddar, soczysty pomidor i świeże liście sałaty – to najważniejsze składniki, które składają się na klasycznego, domowego hamburgera. Do tego odrobina majonezu dla smaku i już można cieszyć się niezapomnianą kanapką pełną smaku i aromatu.
30 + 15 min łatwy 4 661 kcal -
Cannelloni bolognese
Mięso mielone wieprzowe, passata pomidorowa, makaron cannelloni i ser mozzarella – te składniki tworzą idealne cannelloni bolognese. Aromatyczna mięsną mieszanka z delikatnym sosem pomidorowym wypełnia rurki makaronu, które są zapiekane w pysznym, ciągnącym się mozzarelli. Wystarczy trochę cebuli, czosnku i oleju rzepakowego, żeby dopełnić ten klasyczny, włoski smak.
30 + 30 min łatwy 6 267 kcal -
Sałatka big mac z wołowiną
Mięso mielone wołowe, ser żółty, sałata lodowa i ogórek kiszony – to właśnie te składniki sprawiają, że sałatka big mac z wołowiną to prawdziwy hit. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, łączy w sobie intensywność przyprawionego mięsa z chrupiącą sałatą i kremowym sosem z majonezem light, jogurtem naturalnym i musztardą.
30 + 15 min łatwy 12 -
Faszerowane kabaczki
Kabaczek, mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula i ser żółty to kluczowe składniki do przygotowania faszerowanych kabaczków. Połączenie soczystego kabaczka, bogatego w smaku mięsa i roztopionego sera tworzy pyszne danie. W farszu nie zabraknie również jajka, mleka i czerstwej bułki, które nadają mu odpowiednią konsystencję.
30 + 45 min łatwy 2 635 kcal -
Mielone ze szpinakiem
Mięso mielone z indyka, szpinak, jajko i bułka tarta to kluczowe składniki do przygotowania pysznych mielonych ze szpinakiem. Te soczyste kotleciki są pełne smaku, a dodatek czosnku nadaje im wyrazistości. Idealne na szybki obiad, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dzięki obecności szpinaku.
35 min łatwy 3 -
Pierś z indyka faszerowana
Pierś z indyka, szpinak, feta, suszone pomidory i szynka parmeńska – to kluczowe składniki tego wyjątkowego dania. Aromatyczne nadzienie z czosnkiem i serem feta wspaniale uzupełnia delikatne mięso z indyka, a całość zawinięta w szynkę parmeńską zaskakuje smakiem. Idealny przepis na coś pysznego i niebanalnego na obiad.
30 + 60 min łatwy 5
-
Lasagne z bakłażanem
Bakłażan, pomidory w puszce, ser mozzarella i mięso mielone z kurczaka – to główne składniki naszej dzisiejszej lasagne. Soczysty bakłażan tworzy bazę, a pomidory w puszce dodają aromatycznego charakteru. Całość dopełniają rozpływająca się mozzarella i delikatne mięso z kurczaka. Pycha!
60 + 40 min łatwy 5 561 kcal -
Zapiekanka z tartych ziemniaków
Ziemniaki, jajka, tarty parmezan, majonez i mięso mielone z kurczaka – oto, co potrzebujesz, żeby zrobić naprawdę pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków. Świeżo starte ziemniaki tworzą bazę, którą mieszamy z pozostałymi składnikami, tworząc idealne połączenie smaków. Usmażone mielone mięso dodaje zapiekance sytości, a ser i majonez nadają jej kremowości.
30 + 50 min łatwy 4 -
Mięso mielone w słoiku z galaretką
Mięso mielone wieprzowe, boczek surowy i żelatyna – to trio, które czyni ten przepis wyjątkowym. Mięso mielone w słoiku z galaretką to idealna propozycja na słoikowe zapasy, klasyczne smaki i domowy komfort. Spróbujesz kawałek dobrze przyprawionego mięsa, a potem zaskoczysz się delikatną, przejrzystą galaretką z wieprzowo-boczkowym akcentem.
40 + 60 min średni 6 769 kcal -
Mięso mielone w słoiku
Mięso mielone wieprzowe, kawałki surowego boczku i odrobina czosnku to klasyczne, domowe połączenie smakowe, które z każdym kęsem przeniesie Cię do kuchni babci. Wszystko to, odpowiednio przyprawione, trafia do słoika, gdzie dzięki dodatkowi żelatyny, zyskuje niepowtarzalną konsystencję i smak, idealny do kanapek albo jako składnik dań obiadowych.
30 + 60 min średni 6 776 kcal -
Pasticcio
Mięso mielone, makaron penne i pomidory w puszce to kluczowe składniki pasticcio, soczystego dania z ziołową nutą pietruszki. Do tego ser feta i mozzarella nadają cudowną, kremową konsystencję, a cebula dodaje aromatu. Prosta oliwa z oliwek spaja wszystko w idealnie harmonijną całość, tworząc danie pełne smaku i przyjemności.
30 + 30 min łatwy 4 341 kcal
-
Rolada z boczku faszerowana
Boczek wieprzowy, pieczarki, mięso mielone, cebula i czosnek — to główne składniki rolady z boczku faszerowanej. Soczysty boczek wypełniony aromatycznym farszem z mielonego mięsa, pieczarek i cebuli, podkręcony odrobiną czosnku. Wszystko zawiązane w smakowity rulon, który po upieczeniu staje się chrupiącą ucztą dla Twojego podniebienia.
60 + 60 min łatwy 6 -
Sajgonki z mięsem mielonym
Papier ryżowy, olej rzepakowy, mieszanka warzyw chińskich, mielone mięso wieprzowe i jajko – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne sajgonki z mięsem mielonym. W skrócie: fajna przekąska, która łączy azjatyckie smaki z klasycznym mięsem wieprzowym. Idealna na imprezę albo szybki obiad z nutką egzotyki.
30 + 15 min łatwy 20 -
Nadzienie do kaczki
Wątróbka drobiowa, mięso mielone wieprzowe, cebula i natka pietruszki – to kluczowe składniki naszego nadzienia do kaczki. Połączenie tych smaków gwarantuje soczysty i aromatyczny farsz, który idealnie podkreśli walory mięsa. Dodaj do tego jajka i bułkę tartą, a całość stanie się spójna i pełna charakteru.
30 min łatwy 1 -
Calzone z mięsem mielonym
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, czerwona papryka, ser żółty i pomidory w puszce - to podstawowe składniki, które tworzą solidne, pyszne calzone. Chrupiące ciasto, przygotowane z mąki pszennej, drożdży i mleka, idealnie współgra z aromatycznym wnętrzem, pełnym soczystego mięsa i warzyw.
60 + 20 min łatwy 8 -
Skrzydełka faszerowane
Skrzydełka kurczaka, mielone mięso wieprzowe, trochę oleju rzepakowego i odrobina musztardy – to sekret pysznych, faszerowanych skrzydełek. Nadzienie z mięsa mielonego sprawia, że są soczyste i aromatyczne, a musztarda dodaje im charakteru. Te cztery składniki tworzą harmonijną mieszankę, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsa.
20 + 50 min łatwy 6 -
Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab bez kości, mięso mielone, cebula, bulion drobiowy i czosnek to główne składniki tego przepisu na schab faszerowany mięsem mielonym. Danie jest soczyste i aromatyczne dzięki farszowi z mielonego mięsa przyprawionego czosnkiem i cebulą, a całość podlana bulionem drobiowym. Idealne na obiad z rodziną!
20 + 120 min średni 8
-
Kofty wieprzowe
Mięso mielone wieprzowe, czerwona cebula, czosnek i świeża natka pietruszki – to tylko kilka podstawowych składników, które sprawią, że kofty wieprzowe będą smakować nieziemsko. Z odrobiną oleju rzepakowego i prostymi przyprawami stworzymy coś, co zachwyci zarówno na grillu, jak i pieczone w piekarniku.
20 + 30 min łatwy 4 373 kcal -
Indyk w sosie pieczarkowym
Mięso z piersi indyka, śmietanka kremowa i bulion drobiowy - te składniki tworzą podstawę tego przepisu na indyka w sosie pieczarkowym. Pieczarki dodają aromatu, a natka pietruszki świeżości. Wszystko podsmażane na oleju rzepakowym, tworząc delikatny, kremowy sos, który idealnie komponuje się z soczystym indykiem.
20 + 20 min łatwy 4 -
Pierożki smażone
Mąka pszenna, olej rzepakowy, żółtko jajka – to właśnie z tych składników powstaje chrupiące ciasto na pierożki smażone. W środku czeka na was soczyste mielone mięso wołowe z dodatkiem aromatycznej cebuli i świeżej natki pietruszki. Idealna przekąska, by nacieszyć podniebienie czymś domowym i wyjątkowym.
40 + 20 min łatwy 4 990 kcal -
Sałatka letnia
Pomidor, ogórek, sałata i mięso z piersi indyka to podstawa tej sałatki letniej. Świeże warzywa dodają chrupkości, a soczysty indyk sprawia, że sałatka jest sycąca. Wszystko to połączone jogurtem naturalnym i doprawione świeżo posiekanym koperkiem tworzy idealne danie na ciepłe dni.
20 + 15 min łatwy 2 -
Zupa meksykańska z pulpecikami
Fasola czerwona, kukurydza, pomidory w puszce, mielone mięso wieprzowe oraz papryka czerwona to kluczowe składniki zupy meksykańskiej z pulpecikami. Dodają jej wyjątkowego smaku i sprawiają, że zupa jest pożywna i sycąca. Wyobraź sobie tę mieszankę bogatych warzyw, pulchnych pulpecików i aromatycznego bulionu - to prawdziwa uczta dla podniebienia!
30 + 35 min łatwy 10 794 kcal
-
Pasztet francuski
Główne składniki pasztetu francuskiego to gęś (tuszka i wątróbka), masło, jajka, oraz pistacje. Do tego dochodzą warzywa jak marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por, które dodają smaku i aromatu. Można też wspomnieć o kajzerce i bułce tartej, które pomagają związać masę. Taki miks tworzy wyjątkowy smak i konsystencję tego tradycyjnego przysmaku.
60 + 120 min łatwy 40 138 kcal -
Farszynki mazurskie
Mięso mielone z indyka, ziemniaki i cebula to kluczowe składniki farszynek mazurskich. Połączone z masłem, jajkami i skrobią ziemniaczaną tworzą smakowite kotleciki, które z pewnością zagoszczą na twoim talerzu częściej niż raz. Czosnek dodaje aromatu, a bułka tarta tworzy chrupiącą skórkę.
60 + 10 min łatwy 6 -
Zupa porowa z pulpecikami
Por i mięso mielone z kurczaka to główni bohaterowie tej pysznej zupki porowej z pulpecikami. Do tego dodajemy serek topiony śmietankowy, który nadaje jej kremowej konsystencji, oraz bulion warzywny, by podkręcić smak. Nie zapominajmy o maśle, które delikatnie zeszkli nam pory, tworząc aromatyczną bazę dla całego dania.
40 + 50 min łatwy 5 -
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Mięso mielone wieprzowe, makaron muszelki, pomidory w puszce i ser parmezan – to tylko niektóre z głównych składników, które tworzą pyszne i sycące danie, jakim są muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Idealne na obiad, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego i smakowitego.
60 + 25 min łatwy 5 698 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron cannelloni, sos beszamelowy z mleka i mąki pszennej, a do tego ser parmezan i wędzony boczek – to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje cannelloni będzie smakować niezwykle aromatycznie. Kombinacja tych składników to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni włoskiej.
60 + 145 min łatwy 5